Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spicebruket ökar igen

Trots allt fler larm om farorna med spice ökar användandet av drogen.

– Det är oroväckande. Men ungdomarna använder spice så länge det är legalt, säger Mattias Fredlund, ungdomspolis i Söderhamn.

Allt fler söker akutvård efter att ha rökt spice. Jämfört med vanlig cannabis drabbas användarna i större utsträckning av kramper, hjärtinfarkter eller akuta psykoser. Trots det ökar användandet i Hälsingland.

– Ja, det gör det absolut. Senast i går plockade vi in en person som berättade att han beställt spice, säger Mattias Fredlund, ungdomspolis i Söderhamn.

Spice har blivit ett samlingsbegrepp för syntetisk cannabis under flera namn. Det är en relativt ny drog som kom i början av 2000-talet. Berusningen påminner om cannabis men är betydligt starkare. Utbudet är stort, priserna låga och inköpen kan göras anonymt på internet.

Tillgången och den mindre risken att åka fast bidrar till spridningen. Spice används i alla samhällsklasser trots att de flesta känner till farorna.

– Det är oroväckande. Ungdomarna som använder det här skulle nog hellre använda cannabis. De vet att spice kan vara farligare men så länge det är legalt så använder de spice. Vi hoppas att lagstiftningen kommer ikapp och göra bruket illegalt, säger Mattias Fredlund.

2009 beslöt regeringen att narkotikaklassa sju cannabinoider som används i spice. I dag är ett tjugotal cannabinoider narkotikaklassade och nästan lika många klassade som hälsofarlig vara. Men genom att ändra den kemiska sammansättningen ändrar tillverkarna förutsättningarna och tvingar fram nya beslut för att kunna lagföra brukarna.

Spice är dessutom väldigt enkelt att framställa själv, hemma på rummet.

– Det är väldigt lätt. Framställer du själv kanske du gör lite mer och kanske säljer för att finansiera ditt eget missbruk, säger Johan Bast som är ungdomspolis i södra Gävleborg.

Spice luktar inte som cannabis och kan se ut om vanlig tobak. Men det finns vissa signaler som bör höja varningsflagg hos föräldrarna:

– Rulltobak är ett tydligt tecken. Ungdomar som börjar röka köper ju färdiga cig. Har ungarna Rizzlapapper och aceton hemma eller om det kommer brev från suspekta adresser ska man bli fundersam, säger Johan Bast.