Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelmanslegend har fått en minnesstuga

Han var ett verkligt original, vissa har kallat honom för slarver och suput och säkerligen var han en speciell människa, men en sak råder det ingen tvekan om: han var en otroligt skicklig spelman. Det handlar om Per Alsén, bättre känd som Hultkläppen.

En spelstuga till hans minne invigdes på söndagen i Vrångtjärn norr om Hassela.

Vid stugan är det redan livat, allspelet har börjat och publiken sitter på bänkar, stora stenar och medhavda stolar och lyssnar. Arne Brodén, en av eldsjälarna bakom stugan, greppar mikrofonen och berätta om spelstugans tillkomst.

För ungefär två och ett halvt år sedan bestämde sig tre entusiaster, Carl-Lennart Larsson, Sölve Svensson och han själv, för att bygga en stuga till minne av Hultkläppen. Man bildade Hultkläppens intresseförening, Holmen gav klartecken att man fick använda marken, kommunen hjälpte med bygglov, timret skänktes och själva stugan byggdes av deltagare i timringskurser i Gränsfors. Riktigt så enkelt som det låter var det inte, det var lite backe upp och backe ner, som Arne Brodén säger. Men nu är spelstugan klar och föreningen hoppas att den kommer att användas flitigt.

Det syns många glada ansikten denna dag. Maud Famne verkar nästan rörd över att hennes morfars far har fått en minnesstuga.

– Det känns fint, det är en upprättelse.

När Hultkläppens fru dog såldes de tre barnen och hennes morfar Anders Petter Alsén hamnade hos en mjölnare. Senare blev han polis i Sundsvall. 76-åriga Maud Famne, som numera bor i Stockholm, har hört många berättelser om Hultkläppen, även om far och son inte hade någon kontakt.

– Och att fiolen har kommit tillbaka är fantastiskt, tillägger hon.

Hultkläppen var fattig och när han blev sjuk och livet närmade sig sitt slut blev han tvungen att sälja fiolen för att ha råd med medicin.

– Det var tragiskt, säger Åke Norberg, som har köpt fiolen.

Fiolen verkar ha hamnat i rätta händer. Åke Norberg är en sann Hultkläppen-entusiast, han har forskat om spelmannens liv och leverne och lite längre upp i skogen, där Hultkläppen bodde i en timmerkoja, har han satt upp en minnestavla.