Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet kan börja!

/

Är brännboll så mossigt som man kanske har fått för sig? Är boule endast en sport för människor som levt mer än 65 somrar? Kan man kasta pil när man är på stranden utan risk för att ge någon ett extra hål att andas ur? Eller spänna upp ett badmintonnät utan att för den skull få arga mammor, vansinniga över att deras små barn snubblade på linorna, efter sig?

Annons

Detta är bara några av de frågor som SommarNytts eminenta testpanel hade i tankarna under en minst tio grader för kall sommardag vid Karlslundsbadet i Bollnäs.

I testpanelen: Mattias Bäckman, Emelie Henningsson, André Gur, Elisabet Bäckman, David Löfgren, Johan Henningsson. Alla testade prylar går att köpa för under 200 kronor styck.
Ett runt slagträ, ett platt slagträ, en tennisboll och en brännplatta av någon sort – en enklare version av engelsmännens cricket och det amerikanernas baseboll.


Alla, stora som små, som kan springa eller gå.


Den bestämmer du egentligen själv. Envisas du med rundträt höjer du svårighetsgraden avsevärt, men om du sväljer din stolthet och väljer det ökända ”kärringträt” blir det lättare. Reglerna är oerhört simpla och poängsystemet kan man i stort sett komma överrens om från gång till gång.


Det är roligt att i stort sett hur många som helst kan vara med, desto fler desto roligare. Detta tillsammans med att det är enkelt är brännbollens största styrka.


Brännbollens största styrka är också dess största svaghet. Är man inte tillräckligt många så blir det ett vansinnigt springande, vilket ofta resulterar i onödigt hög puls och akut andnöd. Kräver stor yta för riskfritt spel. Tredje gången man träffar den solande damen 25 meter bort blir hon inte glad.


”Men håll tyst! Jag träffar ju i alla fall ibland.”
”Härligt! Kärring är det enda rätta.”

4/5
Fyra racketar, en fjäderboll och ett nät.


Helst ska spelarna någon gång ha spelat någon racketsport eller åtminstone vara en hejare på att vända pannkakor i en stekpanna.


Beror mycket på de yttre förhållandena, framförallt vinden. Att bollen inte går så fort borgar dock för att de flesta ska kunna pricka bollen då och då.


Snabbt och intensivt vilket gör att det inte blir en lugn sekund när man är på banan.


I stort sett omöjligt att spela om det inte är vindstilla. Ska man kunna spela bra badminton måste man även ha lite dyrare racketar än de som ingick i testpanelens utrustning.


”Jahapp…” (efter att fjäderbollen fastnat i racketen).
”Vad är det MED bollen egentligen!”
”Meeen…!” (efter att ha dunkat motvinds-smashar som knappt tagit sig över nät medan motspelaren knappt behövt nudda bollen för slå den tillbaka).

På grund av vindkänsligheten endast 1/5
Sex pilar och en piltavla med vilken man kan spela många olika spel. Bland annat har vi dart och bulls-eye, men det vanligaste är ändå traditionell poängkastning där man ska försöka få så hög poäng som möjligt på sex kast.


Perfekt för den som avskyr puls över 60 slag/minut och mjölksyra. De allra yngsta bör dock hålla sig till kardborre-versionen.


Tar ungefär en minut att lära sig, men en livstid att bemästra. Genom att justera avståndet fram till tavlan kan i stort sett vem som helst, oavsett skicklighetsnivå, delta.


Spetsarna på pilarna och att det är en väldigt avslappnande lek/sport.


Kanske lite FÖR avslappnande. Det blir lätt enformigt och man kan inte heller vara så många då det blir alldeles för tidsödande. Att inte en spik och hammare medföljer försvårar uppsättandet av piltavlan.


”5 poäng första rundan och 29 andra, haha. Tur att i alla fall piltavlan är stabil.”
”Vad segt!”

2/5
En uppfinning i klass med hjulet och vaccinet, en boll som studsar på vattnet!


Alla varelser som kan slänga en boll. Är man exempelvis hund får man dock vara försiktig med tänderna så att man inte har sönder bollens ömtåliga hölje.


Ungefär lika svårt som att andas.


Det finns oändligt många lekar man kan leka med vattenbollen. Lek fotbollsmålvakt,
bolltagen, kasta gris, se vem som kan studsa högst, you name it!


Det krävs att det är varmt och skönt i vattnet så att man verkligen känner för att slänga sig efter bollen eller simma ut och hämta den. En vanlig sommar i Sverige finns det alltså inte så vansinnigt mycket användning för den.


”Jävlar vad den studsade!”
”Är det en fågel? Ett flygplan? Nej, det är en studsande vattenboll!”


En lite kylig dag som testdagen 2/5, men en varm dag helt klart 3,5/5.
En rund(!) boll med mjukt ytterhölje.


Personer med hyfsad bollkontroll. Spelar man beachvolleyboll (två personer i varje lag) är det ganska viktigt med rätt bra kondition, men i vanlig volleyboll (sex personer i varje lag) är inte det något större krav.


En relativt svår bollsport. För att få till bra spel så måste man kunna ta emot en boll i hög fart kontrollerat och inte bara drämma till den allt man har så den far åt tjottaheiti.


Oerhört roligt om man är flera vana spelare som får till ett fint flyt. En annan rolig sak med volleyboll är att många kan vara med.


Volleyboll är ganska kasst om man spelar med få spelare som inte är så vana. Det är inte så roligt när motståndarlaget vinner med 21-2 bara för att de servat mot samma snubbe varenda gång.


”Bollen flyger bara åt helvete!”
”Ja, jag vet. Vi borde lägga lite sand i den.”
”Vart har du gömt tajmingen?”

4/5
En rund disk. Tänk dig ett ufo. Eller en tallrik. Typ en CD-rom fast med hålet i mitten fyllt med plast.


De som är begåvade dansare är nog duktiga på att kasta frisbee, de har ju tajmingen. Känsliga handleder är också något av ett måste.


Rätt svårt att få frisbeen att flyga rakt och snyggt. Framförallt om man också vill pricka det man siktar på. Frisbee är dock som att cykla, har du fått känslan för det så går det som en dans.


Frisbeen i sig är väldigt enkel, men detta möjliggör å andra sidan att man leka många olika lekar med den. Förutom att bara stå och kasta till varandra är Ultimate (tänk doppboll utan dopp) ett roligt spel. Att försöka kasta omkull cyklister är också mycket roligt, fast kanske inget att rekommendera då det inte är så uppskattat av dem som blir träffade.


Om det blåser mycket är det svårt att kontrollera frisbeens framfart och detta kan resultera i allvarliga personskador. Vindkänsligheten är således frisbeens största och egentligen enda svaghet.


”Det är ju fan jobbigt det här!” (under en sammandrabbning i Ultimate).
”Den wobblar ju som ett UFO med fulla rymdvarelser!”
”Passa då!” (efter att ha stått 30 sekunder i boet i Ultimate utan att ha blivit uppmärksammad).

3,5/5
Sex stycken ganska tunga, mönstrade klot samt en liten vit boll. Spelet går ut på att komma så nära den lilla bollen som möjligt med de större kloten.


Till största del 65+, men även yngre kan digga några rundor i denna avslappnande sport. Se dock upp med tårna om du inte vill avsluta din boule-runda några blånaglar rikare.


Precis som många andra sporter mycket lätt att lära sig och förstå, men känsligheten i handen tar lång tid att öva upp.


Ett lugnt och okomplicerat tidsfördriv. Egentligen kan man dra fram sina bouleklot och spela några rundor precis var som helst.


Boule lider av enformighet och en hopplös avsaknad av action. Kloten är ju också ganska tunga så de är ju inte direkt så att man tar dem i fickan om man ska gå några kilometer.


”Jag gillar att det är lite tyngd i kulorna” (sagt om boulekloten… förhoppningsvis).
”Vart tog den lilla pingisbollen vägen nu då?”
”Akta mina tååår!”

3/5

Mer läsning

Annons