Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spekulanter tvekar om Nytorp

I våras fanns två intressenter på naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. Nu börjar den ena – en grupp entreprenörer med centerpolitikern Karin Ånöstam i spetsen – tveka.

Den andra spekulanten, Hudiksvallsföretagaren Bengt-Emil Andersson, tvekar inte.

- Jag kör vidare, säger han.

Under vårvintern i år började entreprenörsgruppen förhandla med kommunen om att få köpa nedläggningshotade Nytorp. Skolan passade in i gruppens planer på ett livsmedelscentrum med provkök i projektet Hälsingelivs – och Karin Ånöstam hade också sökt tillstånd för att få driva skolan som friskola.

I maj anmälde också företagaren Bengt-Emil Andersson i Hudiksvall sitt intresse för att köpa skolan. Också han ville driva Nytorp som friskola och samtidigt utveckla "de gröna näringarna" där.

Sedan dess har förhandlingarna med entreprenörsgruppen avbrutits och i måndags beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs att delar av Nytorpsfastigheten på anbud – utan krav på att köparen ska bedriva skolverksamhet där.

När förhandlingarna avbröts, hoppades Karin Ånöstam fortfarande på att kunna fullfölja planerna för Nytorp. I dag är hon inte lika hoppfull:

- Först och främst väntar vi nu och ser om vi får tillstånd att driva friskola. Och får vi det, måste vi träffas i bolagsstyrelsen (Naturlära i Hälsingland AB) och se hur förutsättningarna är för att gå vidare. Det finns blandade känslor i styrelsen inför det.

För Bengt-Emil Andersson i Hudiksvall kvarstår intresset för Nytorp.

- Jag kommer att lägga anbud och tänker söka friskoletillstånd senast den 31 januari, säger han. Jag har redan lagt en affärsplan och har finansieringen klar.