Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spekulanter tvekar om Nytorp

I våras fanns två intressenter på naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. Nu börjar den ena – en grupp entreprenörer med centerpolitikern Karin Ånöstam i spetsen – tveka.

Den andra spekulanten, Hudiksvallsföretagaren Bengt-Emil Andersson, tvekar inte.

- Jag kör vidare, säger han.

Annons

Under vårvintern i år började entreprenörsgruppen förhandla med kommunen om att få köpa nedläggningshotade Nytorp. Skolan passade in i gruppens planer på ett livsmedelscentrum med provkök i projektet Hälsingelivs – och Karin Ånöstam hade också sökt tillstånd för att få driva skolan som friskola.

I maj anmälde också företagaren Bengt-Emil Andersson i Hudiksvall sitt intresse för att köpa skolan. Också han ville driva Nytorp som friskola och samtidigt utveckla "de gröna näringarna" där.

Sedan dess har förhandlingarna med entreprenörsgruppen avbrutits och i måndags beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs att delar av Nytorpsfastigheten på anbud – utan krav på att köparen ska bedriva skolverksamhet där.

När förhandlingarna avbröts, hoppades Karin Ånöstam fortfarande på att kunna fullfölja planerna för Nytorp. I dag är hon inte lika hoppfull:

- Först och främst väntar vi nu och ser om vi får tillstånd att driva friskola. Och får vi det, måste vi träffas i bolagsstyrelsen (Naturlära i Hälsingland AB) och se hur förutsättningarna är för att gå vidare. Det finns blandade känslor i styrelsen inför det.

För Bengt-Emil Andersson i Hudiksvall kvarstår intresset för Nytorp.

- Jag kommer att lägga anbud och tänker söka friskoletillstånd senast den 31 januari, säger han. Jag har redan lagt en affärsplan och har finansieringen klar.