Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav på skolchef - mission impossible

/

God morgon Ljusdal! I dags ska det handla om pengar – igen! Allas våra pengar, kommunens pengar.

Annons

Herr Skolchefen får dåliga passningar stup i kvarten av sin nämnd, barn- och utbildningsnämnden, BUN. Chockade skolpolitiker tvingades konstatera att besparingarna inför 2010 måste bli 5,7 miljoner kronor istället för 1,3 miljoner kronor.

När chocken släppt fick man iväg passningen till herr Skolchefen som får hela 14 dagar på sig att skala bort verksamhet för 5,7 miljoner kronor. Ett uppdrag, i kombination med tiden, som ter sig mer eller mindre omöjligt om ambitionen är att försöka bibehålla kvalitet i verksamheten.

Här borde väl ändå nämnden skickat med ett inriktningsbudskap, en politisk viljeyttring om hur och på vad det ska sparas. Att överlåta så här drastiska besparingar i en verksamhet som hanterar vårt framtida kapital (barnen) åt en chefstjänsteman (och hans stab) som i och för sig har det som arbetsuppgift känns inte juste.

När vi tvingas till besparingar av den här digniteten borde tjänstemännen få med sig ett politiskt direktiv. Vart vill vi? Hur ska vi ta oss dit? Och vad får det för konsekvenser? Visst kan man jobba omvänt, låta chefen plocka fram tänkbara besparingsåtgärder och sedan diskutera och besluta utifrån det perspektivet. Risken är dock uppenbar att det blir en så kallad osthyvelsbesparing eftersom ursprungsuppdraget ligger kvar, det ska bara kosta lite mindre.

Nu säger jag inte att Herr Skolchefen inte är kompetent att finna besparingsposter. Det jag menar är att han som chefstjänsteman borde ha fått en politisk viljeyttring med sig i bagaget. Att presentera sparförslag som gäller barn och ungdomar tarvar försiktighet och väl gjorda konsekvensanalyser.

Hur ska Herr Skolchefen hinna göra såväl analyser som konkreta sparförslag på två veckor? Just inom skolan måste man skynda varsamt eftersom det är barn och ungdomar besluten gäller. Felaktiga och slarviga beslut kan påverka hela årskullar negativt, i sämsta fall för hela livet.

Nästa penninghög gäller vår höga fasta kostnad för att hålla politikermaskineriet igång.

Ljusdal ligger i toppskiktet i en föga smickrande tabell: vad kostar våra politiker i jämförelse med andra kommuner. Efter en motion av två tunga S-politiker beslutade fullmäktige att kostnadsläget och den politiska organisationen ska ses över inför varje mandatperiod.

Folkpartisten Fru E föreslog att några högskoleelever skulle ta sig an Ljusdals kommuns politikerorganisation som ett examensarbete istället för att riskera en tung och dyr uppfinna-hjulet-igen-utredning. Billigare, om inte annat, tyckte hon.

Ypperlig idé, billigare, ja. Politikerna skulle dessutom få ett förslag att ta ställning till som är helt ofärgat av historik, makt och hävd.

Ett nytt fräscht och, förhoppningsvis, modernt förslag som värnar om demokratin och ger oss en organisation som står i proportion till kommunens ekonomiska förmåga och storlek.

Fru S och Herr C; ring högskolan i Gävle!

 

Mikael Sagström

Journalist, företagare, Järvsö

Mer läsning

Annons