Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad av sina egna partikamrater

/

Det räcker inte alltid med lång och trogen tjänst, god vilja och entusiasm. Att vara politiker handlar också om förtroende.
Och förtroendet bedöms av väljarna vid varje val.
Men väljarna kommer inte att få någon chans att sätta betyg på Bollnäs kommunalråd Olle Nilsson Sträng (S). I måndags kväll fick han sparken. Av sina egna partikamrater.

Annons

Inte med omedelbar verkan. Men partikamraterna vill se Marie Centerwall som nytt kommunalråd om Socialdemokraterna vinner nästa val.

Även om Olle Nilsson Sträng varit ifrågasatt och gjort en del misstag, kom beskedet om att han får sparken tämligen överraskande. Åtminstone för alla som står utanför den innersta partikretsen.

Men redan inför förra valet 2006 hängde nomineringen av Olle Nilsson Sträng på en skör tråd. På sittande nomineringsmöte utmanades han av Marie Centerwall som då förlorade med bara en röst.

Senare lämnade Marie Centerwall den politiska hetluften som första vice ordförande i socialnämnden. Men uppenbarligen har hon lurat i vassen och bidat sin tid. Och den kom i måndags kväll. Då vann hon omröstningen med klara 72-28.

Möjligen kände Olle Nilsson Sträng till att han skulle bli utmanad igen, men uppenbarligen bedömde han situationen annorlunda och räknade med att få tillräckligt stort stöd för att kunna fortsätta som kommunalråd om Socialdemokraterna vinner valet.

Men kretsen kring Marie Centerwall hade uppenbarligen mobiliserat och förberett sig på att utmana det sittande kommunalrådet. Vilket lyckades.

Dessutom röstade mötet bort kulturpolitikern Anita Blomqvist från ordförandeskapet i kultur- och fritidsutskottet. Hon ska ersättas av Torbjörn Lundell, om det nu blir ett sådant utskott igen efter nästa val.

Kultur- och fritidsutskottet uppstod ju på minst sagt tveksamma grunder när Socialdemokraterna och Centerpartiet skulle dela på styret i Bollnäs kommun.

Varken Centerpartiet eller stora delar av Socialdemokraterna ville ha ett sådant utskott. Ändå skapade man ett sådant utskott, nästan som en förläning till Anita Blomqvist.

Man kan hoppas, att inte bara detta utskott, utan hela organisationen med nämnder och styrelser omprövas efter nästa val, oavsett vem som vinner valet och får förtroendet att styra Bollnäs.

Det är i skrivande stund svårt att klart avgöra vad som fällde Olle Nilsson Sträng. Visserligen har han gjort en del politiska krumbukter, inte minst när det gäller Brotorget. Men i de allra flesta frågor, inklusive Brotorget, har han haft partiet och samarbetspartnern Centerpartiet med sig.

Så egentligen är Socialdemokraternas misstroende mot Olle Nilsson Sträng också ett misstroende över det egna partiets och Centerpartiets politik i Bollnäs under den senaste perioden.

Det är både lättvindigt och orättvist att låta en enskild person bära hela ansvaret för en politik som så många i kommunledningen varit delaktig i.

För även om Olle Nilsson Sträng ibland sprungit iväg och fattat beslut som inte varit förankrade, kan ingen ta ifrån honom de goda egenskaperna en god vilja och entusiasm.

Olle Nilsson Sträng har brunnit för sin kommun så mycket att han ibland balanserat på gränsen till det lämpliga. Och han har drivits av en entusiasm och arbetsglädje som flera kommunpolitiker borde vara uppfyllda av.

Men uppenbarligen räckte det inte med lång och trogen tjänst, god vilja och entusiasm.

Det egna partiet tycker onekligen att Olle Nilsson Sträng har gjort sitt. Men i grunden har han inte gjort något som partiet inte stått bakom.

Därför är den hårda domen över Olle Nilsson Sträng också en dom över hela partiet.

Det bör väljarna komma ihåg vid nästa val.

Mer läsning

Annons