Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spåren finns kvar... Vidundret strandade på Ingaskär

/
  • 1. Detta 89 år gamla foto, taget på Ingaskär i Stocka, visar de tre ombord på vidundret. I mitten konstruktören själv, J. W. Sandström, dennes hustru Ruth och mekanikern som troligen hette W. Lindström. Foto: Herman Sundberg
  • 2. Farkosten drevs av två stora trähjul sammansatta på en ram. Under den 47 dygn långa färden blev det ständiga reparationer. Foto: W. Lindström.
  • 3. Här är det enda synliga spår som i dag finns kvar av det vidunder som strandade på Ingaskär i Stocka, vårvintern 1922. En rostig axel.
  • 4. Det var troligen på den här platsen som J. W. Sandströms märkliga farkost strandade på Ingaskär.

Den 18 februari i år berättade Småsaker om polarforskaren, väderexperten och byrådirektören Johan Wilhelm Sandström, som vårvintern 1922 strandade med ett mycket märkligt fordon på Ingaskär i Stocka.

Annons

Det var med stora ögon som lotsförman Herman Sundberg den gången fick se ett vidunder närma sig på isen. Ombord fanns, förutom Sandström, även dennes hustru Ruth och en mekaniker, enligt uppgift, en viss W. Lindström.

"Ett väldigt motorfordon", beskrev Sandström sin uppfinning själv där två stora trärullar var sammansatta av en balkram. Här satt en motorcykel som drev det bakre av träjulen. På ramen satt även ett mindre hus, där de tre ombord levde i totalt 47 dygn, från starten i Skutskär till strandningen i Stocka, med uppehåll för ständiga reparationer.

Avsikten med färden längs kusten var att Sandström ville göra ett experiment för kommande polarfärder. Men i Stocka tog både isen och kraften slut. Paret Sandström blev dock personligt bekanta med dåvarande lotsförman Herman Sundberg och hans hustru. De höll kontakt via brevväxling under flera år.

Vidundret blev kvar på Ingaskär, men med tiden försvann saker som kunde användas till annat. Dock finns en rostig axel kvar på ön som än i dag, 89 år senare, minner om en mycket märklig farkost.

Mer läsning

Annons