Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spåren finns kvar...Likvagnen i Vij från 1947

Förr i tiden skulle varje by med självaktning ha sin egen likvagn. Oftast var det, för sin tid, en påkostad historia med fina tyger och tofsar. I en lada i Vij utanför Hudiksvall, står en likvagn fortfarande kvar. Den betjänade byarna Östanbräck, Fiskeby, Vij, Tolsta, Smälsk och Lingarö.

Sista gången den användes var 1947, men det är fortfarande bevarad i tämligen gott skick. Med lite finputsning skulle den faktiskt kunna användas än i dag.

Vagnen inskaffades 1905, då 30 medlemmar från byarna bildade en förening som gick under namnet "Föreningen". De satsade 18 kronor och 50 öre vardera, utom en som upplät en bod där vagnen skulle förvaras. Den personen betalade endast 15 kronor och 70 öre. Totalt kostade vagnen 460 kronor med hjul och medar för vinterbruk.

För 30 år sedan, 1981, höll föreningen årsmöte, där man beslöt att bevara den gamla vagnen till eftervärlden. Ture Hodell valdes till ordförande, och i kassan fanns då 150 kronor för tidigare uthyrningar av vagnen.

Föreningen finns fortfarande kvar med Olle Norell som ordförande, och flera av medlemmarna är ättlingar till föreningens första huvudmän i byarna.