Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spåren finns kvar... Hökarns i Östby lever vidare

I tider när den ena bybutiken efter den andra tvingas slå igen ska ni veta att en gång i tiden blomstrade bybutiken. Det behövdes inte många gårdar för att det skulle finnas i en liten butik i dess närhet. Ett exempel på detta är det som kom att kallas Hökarns i Östby, Rogsta

I det här området i Rogsta, från Ingsta till Arnöviken fanns en gång en handfull småbutiker.

Det var Erik Lödén, som var hökarn i Östby. 1903 flyttade han sin butik några hundratals meter från Håckstavikens närhet till fastigheten Östby:1. Gårdsbutiken drevs fram till 1946.

I dag bor Erik Lödéns barnbarn, Gunnel Holmqvist och hennes man, Ingvar, i huset. De har bevarat den gamla butiken i ett i det närmaste ursprungligt skick.

I och med att man tar steget över tröskeln till den gamla butiken känns vingarnas slag. Det mesta står kvar på sin gamla plats och på väggarna sitter reklamaffischer från den tid det begav sig.

Själva butikslokalen är liten, men i ett angränsande rum fanns lagret, där torrvarorna förvarades. Här fanns ingen uppvärmning och på vintern blev det rejält utkylt. Då fick kunderna sätta sig i värmen i familjen Lödéns kök och därifrån göra sina beställningar.

På disken ligger många böcker där kundernas namn finns inskrivna. På den här tiden handlade man oftast på krita och betalade en gång i månaden. När skulden var reglerad kryssades namn och summor över.

Allt såldes i lösvikt och därför var vågen och bessman viktiga ingredienser i butiken. Än i dag står vågen kvar på disken och bessmanet hänger på sin krok på väggen.