Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spar in på förvaltningen!

Man tar sig för pannan, när man får höra från föräldrar, som varit på medborgardialog om skolan i kommunen, hur tjänstemännen bemött deras frågor eller inte kunnat svara alls.

Annons

Att det har funnits en stor politisk feghet, inkompetens eller okunskap, att inte ta itu med de stora underskotten, ska nu våra skolbarn få lida för. Vi har tre lagtexter i svensk skola. Att skollagen är en lagtext förstår alla, men att läroplanen samt kursplanerna är lagtexter vet nog inte alla. I dessa tre texter finns inget angivet att vi ska ha en förvaltning. Det som står är, att rektor har det pedagogiska ansvaret och fördelar arbetet på skolan. Förvaltningen är svindyr för våra elever. En elev i kommunal skola betalar nästan 60 kronor på varje hundralapp. En elev i friskolan inte alls lika mycket. De pengar som blir över där, kan ägarna välja att ta ut vinst, lägga på datorer, bjuda på frukost, göra investeringar etcetera. Där är det också en stor orättvisa att eleverna i den kommunala skolan får betala så mycket mera till förvaltningen.

Jag skulle vilja veta hur Bollnäs kommun kringgår den nya skollagen, där det står att högste chef får delegera bara en gång. Det bästa för skolorna vore att nämnden delegerade direkt till rektor, då skulle det bli mycket pengar över till skolan och dess verksamhet. Rektorerna har redan i dag ekonomiskt ansvar.

Helen Morin skrev i sin insändare (26/9) att gränsen är nådd. Skolan har i dag pengar från 1980-talet att röra sig med, men priserna är i 2011 i års priser. 2010 hade vi ett konsumentprisindex på 302,5 procent! Vi har kontaktpolitiker i skolan, men hur ofta ser våra pedagoger dem? Stå på dig Ingvar och besök så många skolor du hinner! Helst skulle du gå sida vid sida med en pedagog i fjorton dagar, för att få en liten inblick i det komplexa arbete, som det innebär att vara pedagog i svensk skola. Våra pedagoger arbetar och sliter för barnens bästa, men de kan inte trolla.

Hur kan det vara det bästa för våra barn att klumpas ihop i en jättestor högstadieskola, med anonymitet, långa resor och otrygghet för många? Det är så sorgligt att det är den ”lilla” människan, som alltid ska betala. Ingen pedagogisk hänsyn tas utan bara ekonomi och att arbetsorganisationen ska gå ihop. Nu gäller det politiker, att tänka i nya banor och våra barn ska inte betala för gamla misstag.

Elisabet Hedman-Lind, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel