Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänt världsläge sänker virkespriser

På onsdagen sänkte Mellanskog priserna på sågtimmer och massaved med cirka 20-25 kronor per kubikmeter. Orsaken uppges vara en oroande utveckling på marknaden.

Enligt Göran Olsson, regionchef Nord på Mellanskog, är det en kombination av den senaste tidens oroligheter i de arabiska länderna och Nordafrika, där stora byggprogram lagts på is, och den finansiella oron i Europa som nu leder till att man sänker priserna.

– Vi ser hur marknaden viker både för sågade trävaror, massa- och pappersprodukter. Det innebär att efterfrågan minskar och priserna sjunker. Men det är en måttlig justering som vi tycker är befogad med tanke på läget.

Flera andra aktörer i branschen följer nu utvecklingen och överväger liknande åtgärder.

– Vi tittar på vad som händer och tycker att marknaden kan tåla en sänkning av priset, särskilt med tanke på att sågverken har svårt att nå lönsamheten i dagsläget, säger Mattias Forsberg, marknadsansvarig på Sveaskog.

– Vi har inte beslutat hur vi ska göra än. Men sänker de övriga aktörerna så brukar vi också justera våra priser, säger Stefan Wikström, vd för Rundvirke Skog.