Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänt världsläge sänker virkespriser

På onsdagen sänkte Mellanskog priserna på sågtimmer och massaved med cirka 20-25 kronor per kubikmeter. Orsaken uppges vara en oroande utveckling på marknaden.

Annons

Enligt Göran Olsson, regionchef Nord på Mellanskog, är det en kombination av den senaste tidens oroligheter i de arabiska länderna och Nordafrika, där stora byggprogram lagts på is, och den finansiella oron i Europa som nu leder till att man sänker priserna.

– Vi ser hur marknaden viker både för sågade trävaror, massa- och pappersprodukter. Det innebär att efterfrågan minskar och priserna sjunker. Men det är en måttlig justering som vi tycker är befogad med tanke på läget.

Flera andra aktörer i branschen följer nu utvecklingen och överväger liknande åtgärder.

– Vi tittar på vad som händer och tycker att marknaden kan tåla en sänkning av priset, särskilt med tanke på att sågverken har svårt att nå lönsamheten i dagsläget, säger Mattias Forsberg, marknadsansvarig på Sveaskog.

– Vi har inte beslutat hur vi ska göra än. Men sänker de övriga aktörerna så brukar vi också justera våra priser, säger Stefan Wikström, vd för Rundvirke Skog.