Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänning på spåret – teatraliskt upptåg i Delsbo

Galet, roligt och en dos överraskningar. Lägg till det en historia fylld av brott och komplotter och krydda med det skramliga ljudet av en rälsbuss. Där har du det framgångsrika receptet på Spänning på spåret, en succé som krävde nya upptåg.

Redan när man kliver på vid Folkets hus för att köpa biljett av konduktören, börjar spelet och rälsbussresenären blir med ens indragen i historien. Under den drygt en timme långa turen till Fredriksfors station kommer det att inträffa ett rån, en kidnappning eller en fritagning – vilken scen som spelas beror på vilken tur du tagit. Och det gäller för resenären att vara uppmärksam, i busarnas spår kommer nämligen mycket frågvisa poliser att nosa runt för att ta in vittnesuppgifter.

Föreställningen är ett samarbete mellan Dellenkultur, Tingshusteatern och Dellenbanans vänner och förra året testades konceptet för första gången. Det kan inte annat än beskrivas som en succé, enligt producenten Anette Spjutsvik.

– Vi hade slutsålt hela tiden! Det får ju bara plats ungefär 30 i publiken åt gången i rälsbussen, så därför har vi utökat antalet föreställningar till 26 stycken i år. Jag tror att framgången ligger i att man dels får åka rälsbuss, dels blir man verkligen aktiv i själva teatern.

Tingshusteatern, som står för skådespeleriet, är en ensemble på 15 personer i olika åldrar. Och de har inga manus att gå efter, bara tydliga ramar och fasta uppgifter som de olika karaktärerna ska utföra i vissa scener. Annars handlar allt om improvisation, så ingen föreställning blir den andra lik.

– Det är därför det kan bli så galet och roligt. Karaktärerna är också upplagda på ett karikatyraktigt sätt, så man får nästan känslan av att vara med i en serietidningsmiljö, säger Lisette Boman, pjäsens dramaturg.

Premiär för Spänning på spåret är den 20 juni.