Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spänning in i det sista när Ukraina vann – Frans på femte plats

En vågad kupp, en utmanade text och ett känsloladdat framförande. Ukraina tog segern i Eurovision Song Contest med bidraget "1944". Låten har retat upp Ryssland och ligger på gränsen för vad som är tillåtet i Eurovision. - Jag önskar verkligen fred och kärlek till alla!

– Jag önskar verkligen fred och kärlek till alla! vrålade Jamala innan hon intog scenen för att framföra sitt vinnande bidrag.

Sångerskan Jamala är krimtatar och sjunger om sin gammelmormor som var en av de drabbade när Sovjet deporterade folkgruppen på 1940-talet. Låten har retat upp ryska politiker, men arrangören EBU har godkänt den eftersom inga politiker, politiska partier eller åsikter nämns i texten.

Jamala fanns med bland favoriterna inför finalen, men att Ukraina slog storfavoriten Ryssland måste ändå ses som en skräll. Jamalas seger svider troligen extra för ryska Eurovision-fans. Många trodde att Sergej Lazarev skulle kunna ge Ryssland en skön revansch efter att landets artister blivit utbuade av publiken två år i rad.

Lazarev har dock talat uppskattande om Jamala under Eurovision-veckorna.

– Hon är en fantastisk sångerska. Jag önskar henne lycka till, sade han till TT inför tävlingen.

Frans Jeppsson Wall var tidigt en av favoriterna att vinna årets Eurovision Song Contest. Det var många som trodde att "If I were sorry", med tillhörande antinummer, skulle sticka ut tillräckligt mycket bland alla supershower för att kunna ge Sverige segern.

Under de senaste veckorna har han dock fallit i rankningarna – trots flera starka framträdanden i Globen under de senaste dagarna.

Att Frans och Sverige tar en femte plats på hemmaplan måste anses vara en stark prestation. Som värdland har Sverige inte tävlat i semifinal vilket innebar att Frans inte fick så mycket uppmärksamhet under tävlingens inledande skede.

Låten "If I were sorry" innebär ändå ett stort genombrott för den 17-årige sångaren. Den har strömmats fler än 32 miljoner gånger på Spotify och toppat den svenska singellistan.

Utöver 26 tävlingsbidrag och olidlig spänning bjöd Eurovision-finalen också på flera stora shownummer där programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw imponerade stort.

SVT har höjt ribban vad gäller pausunderhållning i Eurovision Song Contest och i år sattes någon form av rekord när superstjärnan Justin Timberlake dök upp för att göra ett liveframträdande av sin nya singel "Can't stop the feeling".

– Ni måste ha varit nervösa i kväll, men ni representerade alla era länder så bra, bra jobbat, sade Timberlake innan han intog scenen.

På sociala medier kallades Timberlake skämtsamt för Eurovisions vinnare. På vissa håll har det knorrats över att stjärnan stal uppmärksamhet från de tävlande artisterna.