Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande tid för läsare

Den som vandrat genom varuhusets bokavdelning är inte lätt att övertyga om pappersbokens förestående död. Av allt att döma kommer böcker med tryck på papper att finnas under överskådlig tid.

Annons

Men tecken på ett skifte finns där. Något annat än prasslet av pappersblad väntar framtidens läsare. Den amerikanska nätbokhandlaren med mera Amazon meddelar att de under de senaste månaderna sålt fler e-böcker anpassade till sin variant av e-boksläsare, än vad de sålt inbundna böcker.

Ännu är det dock för tidigt att tala om pappersbokens död. Även försäljningen av inbundna böcker ökade enligt pressmeddelandet. Bolaget vill dock inte berätta exakt hur många e-böcker de sålde, och det är värt att notera att jämförelsen gäller inbundna böcker – inte pocketböcker. Chefen för Sonys e-boksdivision förutspådde under våren att e-böckerna skulle sälja mer än pappersböcker inom fem år.

Visst kan det ta längre tid och visst kommer de olika formaten att finnas sida vid sida under lång tid, men det är ingen tvekan om att pappersbokens framtid är densamma som redan drabbat vinylskivan och 35 mm film i kameran.

Det e-boken än så länge lider av är tekniska brister och en avsaknad av gemensam standard. Amazon har sin, andra som Sony satsar på andra system. Detta gör också att den som köper en e-bok måste vara osäker på om den kommer att vara läsbar om 20 år – rent praktiskt.

Kommer det då vara möjligt att läsplattor eller vad vi använder då som på ett enkelt sätt kan läsa vårt gamla bibliotek från 2010 – eller måste också alla gamla e-böcker köpas igen, precis som vi redan till stor del gjort med våra skivsamlingar?

Frågan är om den svenska bokbranschen hänger med? Det gäller förlagen, som visserligen pliktskyldigast gör e-böcker på delar av sin utgivning, men som inte verkar riktigt övertygade om att detta är framtiden, men det gäller framför allt den traditionella bokhandeln.

Redan idag är den hårt pressad av internetförsäljning som både pressar priser och tar hela beställningsmarknaden, samtidigt som varuhus och livsmedelsaffärer konkurrerar om spontaninköpen av de mest populära titlarna.

Med e-boken, eller vad som kommer i dess ställe, försvinner det som även i denna tid varit bokhandelns främsta konkurrensfördel – att kunna strosa bland bokhyllorna, hitta en intressant bok och bläddra lite i den. Den som ska köpa en e-bok kan lika gärna bläddra i boken på datorn hemma, som på datorn i bokhandeln. En gång i tiden fanns det skivaffärer i varenda småstad i Sverige – idag är de borta. Frågan är om det också är bokhandelns framtid.

Har detta då någon betydelse för litteraturen? Självklart har det det. Tekniken och sättet att distribuera en text påverkar dess utformning. Det är bara att se på betydelsen av följetongen för utvecklingen av massmarknadslitteratur eller för den delen vad som hänt med längden på böcker sedan datorn ersatte skrivmaskinen som författarnas huvudsakliga verktyg.

Övergången till litteratur som distribueras och konsumeras digitalt kommer att förändra och utveckla litteraturen. Exakt hur vet vi inte idag, men kanske finns de första tendenserna redan synliga.

I USA ges Ken Follets Svärdet & Spiran ut i en ny e-boksupplaga med inslag från en kommande tv-serie, musik och möjlighet att få information om bokens karaktärer som utökas vartefter läsaren kommer längre in i boken.

Vi läsare har en spännande tid framför oss.

Mer läsning

Annons