Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande kopparfynd på mässan

Kopparexperten Eva Hansson gjorde flera spännande upptäckter på helgens samlarmässa.

– Det var en väldigt spännande grej som dök upp. Det var en kaffekokare som ägaren hade kvar ritningen och patentsökningen till. Den var från Norrala, säger Eva Hansson.

Eva Hansson är Sveriges främsta expert på äldre kopparföremål. Hennes forskning ska bli den första boken om stämplad koppar, och en utställning på Hälsinglands museum i sommar. Viss hjälp att lägga sitt pussel fick hon av besökarna på samlarmässan i Hudiksvall i helgen.

– Det var roligt att patentbrevet och ritningen till kaffekokaren fanns kvar. Enligt ägaren ska det finnas tre sådana kaffekokare tillverkade. Patentbrevet var från 1891, berättar Eva Hansson.

Hon fick även klarhet i initialer på ett föremål som hon tidigare inte känt till.

– Det fanns en kaffekokare på mässan med samma initialer. De hade satts dit med lösa typer. Så troligen är det en ägarstämpling, man använde oftast lösa typer då, säger Eva Hansson.