Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande i Bläckhornet

/
  • Till vänster på översta våningen i Galleri Bläckhornet Daven Xus Shadow och rakt fram  målningarna Vassvandrare, Rum och Skål av Mats Jonsson.
  • Funkia Cordata, olja och garn på duk, av Ann-Caroline Breig, Ljusne.
  • Se dig om av Lars Westerman, Sandviken.
  • Visitor, acryl och olja på duk, av Ann-Caroline Breig, Ljusne.
  • Galleri Bläckhornet i Axmar är en magasin i tre våningar som varje sommar fylls av konst. I förgrunden en skulptur av Steve Engberg, Alfta.
  • Mats Jonssons Trana 1 - 3, tusch. Till vänster en tavelstor glugg med utsikt över havet.
  • Maria Westermans Alvar i solen till vänster och till höger Lars Westermans Se dig om och Väktare.

Konstutställningarna avlöser varandra i Galleri Bläckhornet i Axmar brygga. Nu visar de lokala konstnärerna sin bredd och styrka.

Annons

Galleri Bläckhornet, Axmar

27 juni till 22 juli

Ann-Caroline Breig, Jan-Åke Carlsson, Pia Elfström, Mats Jonsson, Maria Westerman, Lars Westerman, Daven Xu.

 

Som tidigare somrar är det öppet i Galleri Bläckhornet, med stöd av Gästrikbygdens ABF.

Förra helgen öppnade sommarens längsta utställningsperiod, fram till 22 juli, med flera namnkunniga konstnärer från trakten.

Ann-Caroline Breig har ateljé i Ljusne och London. Hennes tre intensiva tavlor är de första man möter i det fyrkantiga Bläckhornet. Hon arbetar i stora format i olja och akryl, ofta med inslag av textil. I Visitors (Besökare) återkommer hon till motivet med mannen som betraktaren av kvinnan, som ligger naken i förgrunden. Hans ögon lyser ovanför den stora mustaschen, men kvinnan vänder ointresserat bort ansiktet och ser honom inte.

Hennes bilder är rika på kontraster och starka färger och ropar till betraktaren från de dova timmerväggarna.

Flera av de övriga konstnärerna har däremot valt att visa bilder som harmonierar med patinan i hamnmagasinets stockar. På översta planet har Söderhamnskonstnären Mats Jonsson och Daven Xu, Vallvik, hängt sina arbeten sida vid sida till ett spännande möte i brunt. I Daven Xus Shadow (Skugga) slår en jordbrun form sin svarta skugga framför det kritvita husets dörr, som om det förebådar både vår och jordens undergång.

Mats Jonssons stora oljemålning Rum, i helt bruna nyanser, smälter nästan in i väggen trots att han hängt den långt framför. Men timret hjälper mig att sjunka in i målningen och känna det totala lugn som uppstår när jag ger mig tid att vila med blicken vid taklisten i det svagt belyst rummet med mörka väggar.

Annars är det makarna Lars och Maria Westerman från Sandviken som dominerar den översta våningen av de tre. Han visar hela femton arbeten i varierande tekniker, många intressanta teckningar, oljor och akvareller med människors möten som teman.

Hon är så kallad Vedic art-målare och söker fånga stämningar, ljus och rörelse i sina målningar, men jag har svårt att dras med.

Konstnären Pia Elfström, Hamrånge och Gävle, har här lämnar landskapsmåleriet och visar endast emaljarbeten. Av katalogen framgår det att de är tillägnade T Andersson, men inget mer. Jag hade velat få en förklaring till varför alla emaljer fått visare med urverk och förvandlats till klockor. Något som i mitt tycke förtog det konstnärliga uttrycket.

Fotograf Jan Åke Carlsson är även han från Hamrånge. Hans fotoserier Revor och Tsunami upplever jag mest som dekorativa.

Den pågående utställningen hänger till och med 22 juni.

Den första utställningen på Bläckhornet, med Maria Fedko, MoonKee Horne och Margareta Tideström Persson, pågick en dryg vecka i mitten av juni.

25 juli till 9 augusti är det Gävle Konstgrafikers tur.

Mer läsning

Annons