Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande hälsingefinal för PRO:s veteranvetare

Det blev precis så spännande som det ska vara när Hälsingefinalen i PRO-vetartävlingen avgjordes i Iggesund på tisdagseftermiddagen. Inte förrän vid sista frågan kunde vinnaren koras.

Efter en väldigt tajt match kunde till slut laget från PRO Hudiksvall koras till vinnaren i veteranvetartävling i Hälsingland på tisdagseftermiddagen.

Efter att ha tävlat inom sina respektive kommunen i norra och södra Hälsingland, var det lagen från Hudiksvall och Bollnäs som skulle göra upp i finalen.

PRO Iggesund höll med lokal, och det var fyllt till sista plats med medlemmar som ville följa sina lag.

Tävlingen skrivtolkades, och allt skrev på en stor skärm bakom domaren och tävlingsledaren. Även tävlingsledarens fräckisar som han underhöll med i halvtidspausen.

Varje lag består av tre tävlande, som på tid ska svara på tio frågor som var sammansatta av tävlingsledaren Axel Andersson, före detta PRO-ordförande i länet och även tidigare riksdagsman.

Läs också om fjolårets tävling

Det var ett brett spektra av frågor, bland annat musik, förenta nationernas organisation, kemi och geografi.

– Frågorna om FN var de som lagen hade svårast med, säger tävlingsledaren Axel Andersson.

I halvtid hade Bollnäs gått upp i en tvåpoängsledning, och det såg ut som om det skulle bli svårt för Hudiklaget att komma ikapp. Bägge lagen satte fullpoängare efter fullpoängare. Men med två frågor kvar kapade Hudiksvall åt sig ytterligare en poäng, och när de sedan dessutom fick full pott, tre poäng på frågorna om Beatles, medan Bollnäs missade en av delfrågorna, stod det 22 lika inför den sista och avgörande frågan. För att göra det extra utslagsgivande hade sista frågan fem delfrågor, och lagen fick tre minuter på sig att besvara dem.

Läs också om PRO:s nya boulehall

Frågorna handlade om svenska OS-framgångar och var följande:

Vid vinter-OS 1968 tog Toini Gustafsson Rönnlund två guld. På vilka sträckor?

Vid vilket vinter-OS tog Sixten Jernberg sitt sista OS-guld?

Vem tog Sveriges enda guldmedalj vid sommarspelen i Montreal 1976?

Vid sommar-OS i Los Angeles 1984 tog Sverige två guld. En svenska tog båda; en alldels själv och den andra tillsammans med Anna Olsson. Vad heter hon?

Ett enda svenskt guld blev det vid vinter-OS 1992 i Albertville. Vad heter hon som tog det?

Och det skulle visa sig vara den fjärde av de fem delfrågorna som blev avgörande. Anna Olsson tog nämligen OS-guld i K2 med Agneta Andersson. Bollnäslaget svarade Annika Andersson, medan Hudiksvalls lag tog full pott.

Det innebar att Hudiksvall vann hälsingefinalen med en poäng tillgodo, och stort jubel utbröt i lokalen.

– Fel förnamn, suckade Anna-Stina Westergren i Bollnäslaget.

Totalt sett var det inte många delfrågor som lagen svarade fel på.

– Men det var inte frågorna som var för lätta. Det var ni som kunde för mycket, konstaterade tävlingsledare Axel Andersson när han tackade de bägge lagen.

Nu går Hudiksvalls lag vidare till en länsfinal mot Ockelbo, och vinnaren därifrån går vidare till den regionala finalen.

Riksfinalen sker den 11 oktober då PRO har abonnerat båten Cinderella för en tvådagarstur till Åland.

I Bollnäs lag tävlade Nils-George Olsson, Anna-Stina Westergren och Allan Larsson.

I Hudiksvalls lag tävlade Börje Larsson, Birgitta Larsson och Björn Molin.

Bisittare var Kjell Malander och Bosse Lindgren.