Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande fynd utanför knuten

Tre gånger har Arne UIlmark hittat rester av forna bebyggare i bygden. Nu senast något han misstänker är en yxa eller ett kilverktyg från betydligt äldre tider.

Han är i färd med att riva det äldsta huset i Knoppe, eftersom tidens tand knaprat rejält på den nära nog 300-åriga byggnaden. Och det var alldeles här, något hundratal meter från det gamla huset, som han i veckan hittade en märkigt trekantig sten.

– Jag tror det är en stenåldersyxa. Eller något slags kilverktyg. Titta här, det skulle gå perfekt att slå in den här delen i en stock man vill klyva, säger Arne Ullmark.

Den kilformade, gråa stenen ligger bra i handen när han vrider, vänder, och pekar där flisor slagits ur.

– Den kan ju förstås även vara ett ämne som någon kasserat, funderar Arne Ullmark, som redan tidigare hittat föremål i jorden från förfäders bosättningar. En märklig plog i metall, och ett lerstycke med två hål i, sannolikt ett sänke till ett nät, har kommit fram då han grävt i marken. Häromdagen tog han den nyfunna stenen, och plogen, till Hudiksvall, till Skogsstyrelsen och till museet.

– De hade ingen expert där den dagen, men fotograferade av dem noga. Jag hoppas någon som är kunnig ska se fotona och höra av sig, det vore kul att få veta mer.