Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande el-läge

Läget på elmarknaden är intressant just nu. Välfyllda vattenmagasin och kärnkraft i drift gör att elen är billigare än förra hösten.

Annons

Frågan är då om man ska binda sitt elavtal eller om man ska hålla sig kvar på rörligt? Energirådgivare Östen Östman i Hudiksvall ger inget enkelt svar. Han tycker inte att de fasta priserna hängt med i prisfallet.

Själv har han ett treårigt avtal och är mitt i.

– Det är ganska okej. Man vet vad man har och är trygg i det och behöver inte vara orolig om priset sticker iväg.

Samtidigt men tycker att det är ett intressant läge, men att det finns en osäkerhet.

– Det bästa är om man har avtalstiden satt till hösten. Då vet man hur det ser ut med vattenkraften som är viktigast för elpriset.

Det är enkelt att byta elhandlare och i de flesta fall räcker det med ett telefonsamtal. En uppmaning är att först titta på det avtal man har eftersom det kan bli dyrt att bryta mitt i en avtalsperiod.

Inför vintern 2010 till 2011 var läget i kärnkraften bättre, men låga magasinsnivåer vid vattenkraftverken och en tidig och kall vinter pressade upp elpriserna.

Nu stundar vintern 2011 till 2012 och förutsättningarna ser bra ut. Men det finns orosmoln.

– Elbranschen är orolig att inte kärnkraften ska fungera i vinter, säger Östen Östman.

Och även om priset är lågt just nu, så steg det under förra veckan i samband med kylan som drog in över landet. Priset är extremt känsligt för vädret och blir det en kall vinter kommer elpriset sannolikt att se ut därefter.