Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande berättelse med flera vändningar

Näsvikenförfattaren Björn Lundéns nyutkomna roman Fader saknad är en spännande berättelse med oväntade vändningar.

Björn Lundéns andra roman, Fader saknad, utspelar sig i Rwanda i Afrika. Huvudpersonen Martin är revisor på svenska ambassaden i huvudstaden Kigali och under en av sina vandringar träffar han en liten flicka, Dolly, och hennes mamma Sharita. Sharita är en mycket vacker kvinna och förälskelsen bubblar i Martin. Med sin egen uppväxt utan en far i minnet blir Martin närmast besatt av att hitta Dollys pappa, trots att Sharita säger att han är död sedan länge.

Det är en riktigt bra story med flera spännande och oväntade vändningar. Som läsare kommer man snabbt in i berättelsen, får sammanhanget klart för sig och efter de första kapitlen blir boken en riktig bladvändare. Dessvärre lämnar berättartekniken en del att önska. Språket är korrekt, men en aning korthugget och stelt och den uppmärksamma läsaren kan möjligen störas av en del korrekturfel. Något störande är också författarens vana att ge upplysande detaljer eftersom, i stället för när ett sammanhang presenteras, samt en del självklarheter och upprepningar av saker som man redan känner till.

Författarens lokalkännedom om Rwanda och grannländerna är uppenbar. Han rör sig ledigt med insprängda ord på kinyarwanda, som kryddar berättelsen och understryker miljön. Beskrivningar av omgivningarna i denna bedövande vackra del av Afrika är ytterst få och det är kanske lite synd. Det kompenseras å andra sidan av intressanta iakttagelser av den lokala kulturen och huvudpersonens sätt att förhålla sig till olika sedvänjor. Det ger boken ett extra mervärde.

Björn Lundén berättade om sitt skrivande vid ett författarsamtal i maj.