Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spaden sattes i marken

Det symboliska första spadtaget är taget.
Arbetet med betongparken på Östernäs ska komma i gång till veckan.
– Det känns overkligt, säger Christian Jonsson i betongparksföreningen.

Ljusdals betongparksförening har arbetat mot en betongpark i kommunen sedan 2011. Nu blir det verklighet efter att Allmänna arvsfonden beviljat bidrag .

I veckan togs det första spadtaget av föreningen, som efter så många år av kämpande, äntligen kan se mållinjen.

– Jag har väl hela tiden hoppats på att det ska bli av, det är ju det man har jobbat för, men att det en dag bara föll på plats – och att vi får möjlighet att bygga hela parken på en gång, det känns väldigt bra, säger Christian Jonsson och fortsätter:

– Vi hade väl någonstans siktat på att få ihop nog pengar för att bygga etapp ett och visa på att det finns ett intresse för att sedan kunna finansiera etapp två och till slut den sista etappen, säger Christian Jonsson.

Tidningen träffade fem av betongparksföreningens representanter på onsdagen, och de var alla väldigt nöjda och glada. Placeringen av parken, som ska ligga alldeles bredvid den nybyggda lekparken kunde inte ha varit bättre, enligt Robert Boander.

Föreningen har fått en hel del respons från allmänheten, bland annat kan ordförande Ninni Fastén berätta att flera som tidigare varit negativa till betongparksbygget blivit mer positiva än de var från början.

De har också lagt märke till ett uppsving på intressefronten.

– För tio femton år sedan var det hur många som helst som åkte skateboard och inlines här i Ljusdal, men sen har det ju dött ut eftersom asfalten har blivit dålig överallt. Finns det ingenstans att åka så åker ju ingen heller, säger Robert Boander.

– Men man ser nu på de som inte ens åkt förut att när det nu är någonting på gång, då har man skaffat sig en skateboard och börjat nöta redan nu, fyller Johan Sjölund i.

Efter att det symboliska första spadtaget togs på onsdagen kommer det "riktiga" att ske till veckan. Då kommer Ljusdals väg och schakt, som är de som ska förverkliga betongparken, börja med vatten- och avloppsarbeten. De kommer att provgräva för att se hur marken ser ut.

– Sen kommer vi börja med bottenplattorna så fort det bara går, säger Torbjörn Josefsson, Ljusdal väg och schakt.

Läs mer: Här bygger polarna en cykelpark