Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sov inte för djupt – en ungdomsgeneration ska räddas

/

I dag har många gymnasister gått på ett välbehövligt jullov. Som tonåringar befinner de sig ofta i ett konstant trötthetstillstånd, varför långa sovmornar är efterlängtade och faktiskt mediciniskt nödvändiga har det visat sig.

Annons

Tyvärr kan inte alla sova lugnt. Enligt skolverkets senaste statistik saknar 31 procent av gymnasisterna slutbetyg. Och så mycket som var tredje 20-åring med utländsk härkomst har inte klarat av studierna.

Sedan den nya gymnasiereformen sjösattes i höstas har debatten mest handlat om att eleverna flyr de yrkesorienterade programmen, eftersom de inte ger högskolebehörighet. Men är det verkligen valet av program som är det viktiga? Borde inte fokus hamna på att så många elever inte klarar av studierna över huvud taget och därmed ställs utanför arbetsmarknaden, högre studier och därmed hela samhället.

Som Gävleborgs län till exempel, som haft den föga smickrande topplaceringen i ungdomsarbetslöshetsligan år efter år. När det gäller utbildningsnivån i länet tillhör vi också bottenskiktet, varför politikerna borde ha reagerat och agerat för länge sedan.

När nu Jan Björklund försöker råda bot på Sveriges jumboplats i kunskapsjämförelser med andra länder, får han ta emot en hel del stryk. Men hallå?

Det nya gymnasiet har fungerat en termin. Ingen kan skönja några som helst resultat ännu.

Det enda man med säkerhet kan säga är att de flesta barn som visar goda studieresultat och som senare pluggar vidare, har utbildade föräldrar. Att få med barnen som inte har den förmånen är en gigantisk politisk uppgift.

Om vi får fram en kompetent, engagerad lärarkår, med hög status i samhället, så kan den öppna nya världar för det enskilda barnet.

Många vittnar om vad en enskild lärare betytt för deras livsval.

Själv hade jag en oförglömlig historielärare på gymnasiet som höll långa monologer samtidigt som han jonglerade en papperskorg på ena foten. Det var första gången jag förstod att avgörande historiska händelser skedde samtidigt, fast på olika platser i världen.

Min svensklärare frågade om jag inte hade tänkt på att bli journalist. "jag har aldrig träffat en ung människa som kan hetsa upp sig över vitt skilda ämnen och skriva A 4-sida efter A 4-sida om vad som helst."

Att näringslivstoppar som Michael Wolf, Swedbank ger sig in i debatten och rent praktiskt försöker vända en negativ samhällsutveckling kan bara välkomnas. Han har genom sitt praktikplatsprojekt skakat fram 2000 platser, varav 200 i Swedbank. En tredjedel av praktikanterna har invandrarbakgrund.

I dagarna kom en policyrapport från Stanford som gör upp med marknadsfundamentalismen och ordinerar humaniora på handelshögskolorna. Civilekonomer behöver lära sig mer än företagsekonomi eftersom ett samhälle är så mycket mer än ekonomi.

Ett analytiskt tänkande, förmågan att använda olika referensramar och undersöka mening och sammanhang saknas hos de framtida samhällsutvecklarna.

Politiker, lärare och näringslivschefer kan vila över julen, men inte somna helt.

En hel ungdomsgeneration borde få klart för sig att samhället inte klarar sig utan dem och deras kompetens.

Mer läsning

Annons