Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sött, värmande med extra allt

Det vackraste jag vet är att ta en tidig morgonpromenad i sommarregn.

Annons

När luften är full av syre, blommorna doftar extra starkt och det finns ett speciellt lugn över en hel by eller stad. När det känns som att jag är, och kanske är det så också, den enda personen som gått utanför dörren än.

Precis en sådan promenad tog jag för några år sedan och funderade under tiden på vad jag skulle värma mig med när jag kom hem. Något sött, men ändå rustikt. Väl hemma bakade jag en kaka med sådant vi hade hemma. Dinkelmjöl, muscovadosocker, valnötter och äpplen. Kakan togs ur ugnen lagom till resten av familjen tassade ned. Det blev en extra god frukost den morgonen.

För några dagar sedan gjorde jag samma sak, men förfinade receptet genom att tillsätta fler kryddor och små blå vallmofrön.

"Mm … yes. I like this cake", sa italienaren efter att först skeptiskt slängt några ögonkast på den medan han åt sin morgonyoghurt. Sedan frågade han om vi inte kunde skaffa en liten knodd snart.

Sedan kom min fantastiska vän Cilla förbi, satte sig i köket, hällde upp en kopp kaffe och sa "Men vilken jävla kaka! Vilken kakjävel alltså." Och så försvann halva kakan snabbt.

Det tar jag som ett tecken på att den här kakan är något alldeles extra.

Rustik kaka med valnötter, rosmarin och ett litet äpple

12 bitar

200 g smör

2 dl muscovadosocker

4 ägg

4 dl dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

2 dl valnötter

1 äpple

½ dl aprikoser

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

½ tsk rosmarin

½ tsk lavendel

1 tsk blå vallmofrön

Arbeta samman smör och 1 ½ dl av muscovadosockret (smöret ska alltså inte smälta). Knäck ned äggen och blanda igen. Tillsätt sedan dinkelmjöl och bakpulver medan du rör om för hand. Skär aprikoserna i små bitar och rör ned.

Hacka valnötterna och äpplet grovt och lägg i en skål. Blanda det sedan med kanel, kardemumma, rosmarin, lavendel och det mesta av muscovadosockret som du sparade.

Smörj och bröa en form med avtagbar kant och bred ut hälften av smör- och mjölröran i formens botten. Fyll på med valnötsblandningen. Fördela sedan resten av smör- och mjölröran ovanpå. Toppa med lite hackade valnötter och vallmofrön.

Grädda kakan i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Servera gärna kakan ljummen. Om du vill är det gott med lite vispgrädde till.