Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS tog köttbit för fylla

Ett SOS-larm om en livlös man kopplades till polisen i stället för till ambulansen. Socialstyrelsen konstaterar att operatören inte följt gällande rutiner.

 

Det var på natten den 7 augusti i fjol som larmet till SOS i Gävle kom in. En förbipasserande hade upptäckt en man som låg livlös på asfalten i centrala Hudiksvall.
I stället för att larma ambulans kopplade SOS Alarms operatör över samtalet till polisen som åkte till platsen och fann att den 44-årige mannen inte var kontaktbar. De tillkallade genast ambulans som förde mannen till sjukhus där han konstaterades död, enligt uppgift efter att ha satt en köttbit i halsen.
Två och en halv månad efter händelsen gjorde SOS Alarms chefsläkare en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Han skriver där att anrop som rör berusade personer är särskilt svårbedömda, och att det därför är viktigt att operatören tillämpar de rutiner som finns och i intervjun av den inringande personen fokuserar på symptom som andning och medvetande. Det är oklart om mannens liv hade gått att rädda även om rutinerna följts.