Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorterat avfall kan skickas med sopbil

Invånarna i Ljusdals kommun kan i framtiden få möjlighet att direkt från bostaden skicka utsorterat matavfall och förpackningar för återvinning .

Annons

Ljusdals kommun har en ny avfallsplan på gång för åren 2015-2020.

I avfallsplanen ingår sannolikt en utökad service när det gäller att samla in sorterat avfall.

Kommunen har en arbetsgrupp som arbetar med frågan men som ännu inte har lagt konkreta förslag.

Det är inte ett alltför vågat antagande att avfallsplanen tar upp utsorterat och insamlat matavfall från hushållen.

– Där finns det olika lösningar för hur våra bilar ska ta vara på matavfallet när de hämtar sopor hos kunderna. Det kan ske genom att matavfallet läggs i en påse med en bestämd färg bland andra sopor och sedan sorteras ut innan det går till utvinning av biogas någonstans. Ett annat alternativ är att lägga matavfallet i en papperspåse i ett speciellt kärl redan vid bostaden, säger Sven-Arne Persson, verksamhetschef för helt kommunägda Ljusdal Renhållning AB.

Insamling av förpackningar, som i dag sker vid återvinningsstationer, kan också komma att ske vid bostaden i framtiden. Sven-Arne Persson berättar om exempel med två avfallskärl med sammanlagt åtta fack där man själv sköter all sortering hemmavid och skickar med sopbilen.

Det finns dock en del om och men när det gäller både matavfalls- och förpackningssortering.

Frågan är vart matavfallet ska köras när Ljusdal inte har en egen biogasanläggning. Långa transporter minskar miljöeffekten.

– Det pågår ett försök i Söderhamn med biogasutvinning i container som skulle gå att ha även här om det slår väl ut, säger Sven-Arne Persson.

På förpackningssidan väntas en regeringsproposition om det är producenternas eller kommunernas ansvar att ordna återvinningen. Beslut kan komma parallellt med Ljusdals kommun avfallsplan i år.

Hämtning av mer sorterat avfall redan vid husknuten kostar också mer eftersom renhållningsbolaget måste ändra på kärl och bilar.

– Vi har gjort en kundenkät och intresset är väl sådär, säger Sven-Arne Persson.

Helena Brink (C) skrev redan 2011 en motion till kommunfullmäktige om utökad sopsortering i Ljusdals kommun.

– Motionen var uppe vid ägarsamråd med renhållningsbolaget och det bedömdes att det kunde vara bra med en ny remissomgång eftersom det kan ha skett en del förändringar på det där området, säger Karin Höglund, administrativ chef för kommunstyrelseförvaltningen.