Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorgligt att vissa försöker blunda för klimatförändringar

Ingrid Backan svarar på signaturen OAG:s (Insänt 1/6) fråga Varför upphörde istiden för runt 20 000 år sedan?

Det verkar alltid finnas kritiker till den senaste tidens bevis för att koldioxidbaserade utsläpp har en påverkan på vår kära planets klimat. Är det inte sorgligt att vissa fortfarande försöker blunda för det som forskningen gång på gång varnar oss för?

Visst har jordens temperatur alltid varit i rörelse och kommer alltid att vara det. Orsaken är små förändringar i jordens bana runt solen, och nivån på solenergi som tas emot och lagras av jordens atmosfär. Koldioxid i atmosfären har alltid skapat en växthuseffekt, och har faktiskt aldrig varit statisk genom historien.  Men som NASA själv skriver på sin hemsida kan det bevisas att koldioxidnivån för nuvarande är den högsta jorden har upplevt på mer än 400 000 år. (Glaciärborrningar har gett starka bevis på hur mycket jordens atmosfär tidigare bestått av).

Det finns ett direkt samband med den industriella revolutionen och den skyhöga nivån av utsläpp i vår atmosfär. Utöver att natur surnar och vi människor kan bli drabbade av sjukdomar från gifter som är kopplade till fossila bränslen, påskyndar det en naturlig skiftande process på vår jord. Från att stiga och sjunka i ett naturligt mönster, har den nu skjutit iväg med en skrämmande fart. Vi är alla jordens räddning, men endast om vi tar stegen mot ett utsläppsfritt samhälle.  

Ingrid Backan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel