Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sören Olsson vill få oss att våga leva

Han är en av Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare, efter succéerna med böckerna om Bert och Sune.

På torsdagen föreläste Sören Olsson på Hälsinglands museum i Hudiksvall om hur hans hjärtsjuka son, med Eisenmengers och Downs syndrom, har påverkat honom och gett ett annat perspektiv på tillvaron.

– Mitt budskap är väl att våga leva och vara öppen för att låta livet inträffa, säger Sören Olsson.

Sören Olsson har skrivit över 130 olika böcker och gjort sig känd som en av skaparna till de populära figurerna Bert och Sune, tillsammans med sin kusin och kollega Anders Jacobsson. De senaste åren har Sören Olsson – parallellt med författande, manusskrivande och andra uppdrag – föreläst en hel del, runt om i landet.

Hans nu 21-årige hjärtsjuka son Ludvig, med Eisenmengers syndrom och Downs syndrom, har gett Sören ett annat perspektiv på tillvaron. På föreläsningen i Hälsinglands museum, inför drygt 30 besökare, berättade Sören inlevelsefullt om hur livet med – som han själv säger – "sin annorlunda prins" har påverkat honom både som människa, författare och pappa till tre barn.

– Vi människor har ofta ett stort kontrollbehov och vilja att planera och styra upp hela vår tillvaro. Om det vore möjligt så skulle vi nog försöka planera in vår egen död. Livet blir som det blir och inte alltid som man planerat och försökt styra det. När döden hälsar på blir livet mer intensivt levande. Det går inte att skjuta upp livet på framtiden. Den stund vi har just nu är en fantastisk möjlighet. Då är det roligare att välja att säga ja i stället för det automatiska nej, som många av oss bär på, säger Sören Olsson.