Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopplunch kryddad med Siw

Soppan i all ära. Det som fick Gröna rummet fullsatt under tisdagen var att Siw Malmkvist öste generöst ur sin låtskatt.
– Passa på att titta medan jag lever, säger 75-åringen som kryddade anrättningen med en rejäl nypa humor.

Nervöst?

– Nej, inte numera. Men koncentrerad, säger Siw Malmkvist innan hon stegar in i Gröna rummet i Kulturens hus i Söderhamn för att bjuda den fullsatta matsalen på ett axplock ur karriären.

Med tanke på hur lång den senare varit så kanske det där med nervositeten inte är så underligt. Allt började 1955 då Landskronatjejen vann en sångtävling och fick skivkontrakt, men det tog fart på allvar när sångtalangen fick en roll i Lennart Hylands tv-program Stora famnen. På den tiden var tv nytt – och Hyland var tv.

– Vilken grej det var, det fanns bara den kanalen, säger 75-åringen då hon pustar ut i den foajé som nyss var fullsatt.

De 80 personerna i publiken tycktes varken bli mätta på lunchsoppan, eller på den timme då artisten generöst delade ut tunna skivor av sig själv. Kön ringlade lång då det fanns möjlighet att köpa skiva, få den signerad och säga hej till en legendar inom svensk underhållning. Många passade också på att prata en stund med en artist vars musik utgjort en ljudkuliss till livet. Själva pratstunden tycks lika viktig som musiken.

– Jag har följt henne i alla år. Extra roligt när hon kommer hit. Fantastiskt, en gång till, repris, säger Gunnel Johansson, Söderhamn.

Under framförandet blandar Siw Malmkvist kända sångnummer med anekdoter. Hon skämtar friskt och med självdistans. Trots att hon meddelar att hon nått "lappåldern" när hon läser vilket nästa nummer är, finns det plats för improvisation som vilar tryggt på över 50 års erfarenhet. Humor är en viktig del av uttrycket.

– Från början vågade jag inte säga flaska. Då presenterade jag bara nästa sångnummer. Men då var jag så ung och då har man inte så mycket att säga. Det har kommit eftersom och nu babblar jag nästan mest. Det gäller att känna på publiken, när den blir varmare så släpper man loss. Jag gillar det.