Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soppan blir inte bättre med fler kockar

/

I går var det dags för den storslagna presskonferensen på Gävle slott. De hemkomna Kinaresenärerna skulle presentera resultaten från resan. Och eftersom Bollnäs deltog med sex personer så var naturligtvis förväntningarna höga på Bollnäs del av resultatet.
Inramningen var tjusig men resultatet klent.

Annons

Ett möjligt besök av kinesiska musikanter och dansare, inbjudan till en utställning om Heze city på Bollnäs museum och möjlighet till eventuella affärer.

Det är just nu det konkreta resultatet av den 16 man stora delegation som besökte Kina i förra veckan. Inte mycket att hänga i julgranen.

Kanske är det för mycket att begära konkreta resultat från en delegationsresa till Kina.

Men någonting mer borde Bollnäs skattebetalare få för sina pengar. Det var trots allt sex personer, med politiker och tjänstemän, som åkte för skattebetalarnas pengar.

Den som verkar ha gjort mest nytta på resan var landshövding Barnbro Holmberg. Hon verkar ha varit Den Stora Dörröppnaren. En mycket viktig funktion för företagarna som var med.

Tack vare henne och hennes erfarenheter har företagare från Bollnäs fått möjlighet till nya kontakter. Och det är väl precis vad en landshövding ska göra.

Mer tveksamt är den stora delegation som reste från Bollnäs.

Det fanns inget som presenterades på presskonferensen, eller i pressmeddelandet efteråt, som visade på eller motiverade att sex personer deltog från Bollnäs kommun. Snarare tvärtom.

Det föll inte någon av företagen in att skicka sex personer från samma företag.

Soppan blir inte bättre med fler kockar.

Om Anders Gustafson, vd på Bruks, får till en affär, som kan ge jobb i Arbrå, så hade den definitivt blivit av även utan kultur- och fritidsutskottets ordförande Anita Blomkvist (S), oppositionsrådet Ingvar Persson (M), näringslivschefen Peter Eriksson, kulturskolans chef Anders Rosengren och Bollnäs energis vd Mikael Strandberg.

Och kanske även utan Olle Nilsson Sträng.

Affärskontakter och kulturella utbyten har skett utan inblandning av vare sig politiker eller kommunala tjänstemän tidigare. Med stor framgång.

Och behövs det dörröppnare så kan det räcka med en.

Så till frågan om demokrati och mänskliga rättigheter. Att ha en vänort i Kina är inte helt enkelt. Speciellt inte om man läser Amnestys rapporter från regionen.

På presskonferensen framkom att delegationen hade presenterat Sveriges syn på hur mänskliga rättigheter ska tolkas. Det verkar dock inte ha varit något huvudämne.

Det kanske man inte kan begära när det ska göras affärer. Men man kan begära det när en kommun skickar en stor delegation med politiker till Kina.

Bollnäs vänortsutbyte med Heze City verkar, med tanke på det skrala resultatet, utvecklas till nöjesresor för kommunens politiker och tjänstemän.

Precis samma sak som hänt i många andra kommuner.

Olle Nilsson Strängs engagemang borde vara i Bollnäs. Det finns mycket att göra på hemmaplan.

För skattebetalarnas skull är det bara att hoppas att fler arbetstillfällen är på ingång, som ett resultat av resan.

För den eventuella utställningen om Heze city kommer inte bidra med några arbetstillfällen.

Mer läsning

Annons