Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sone Bangers liv har blivit film

Under tre år följde filmaren Carl-Åke Wikström; Alfta, musikern Sone Banger, Los. Samarbetet resulterade i en dokumentärfilm, Trollkarlen från Los. Filmen är en hyllning till dragspelaren Sone. På onsdag, 23 november, har den premiär i Los.

Redan som tioåring fick Sone Banger sitt första dragspel. Föräldrarna hyrde ett åt honom, då de trodde att intresset skulle gå snabbt över.

Men de fick fel, för sedan tioårsåldern har dragspelet troget följt med honom genom åren.

Vägen var utstakad efter realexamen i Ljusdal. Resten av livet skulle gå med musik.

Han studerade fyra år på Musikaliska akademin, Akkis, i Stockholm med en examen i högre organistklass. Sedan har det bara handlat om musik för Sone. Med Stockholm som bas har han rest runt i Europa och besökt de flesta estrader i Sverige. Som solist och i olika konstellationer har han spelat upp till dans, på fester, stått på scenen i stora konsertlokaler och spelat i kyrkan. Ett och annat tv-framträdande har det också blivit under åren.

36 år, halva hans nu 72-åriga liv, har han bott I Stockholm, men längtan till hembyn Los har alltid funnits där. 1975 flyttade han hem, men märkte snabbt att han glömdes bort av arrangörer och artistbokare. 1980 flyttade han tillbaka till Stockholm.

1990 flyttade han dock hem till Los igen. En stroke och en reumatisk sjukdom har gjort att han numera tar det lugnt, reser inte så mycket, är mer sparsam med uppträdanden.

Nu ser han fram emot filmpremiären på onsdag.

Carl-Åke Vikström fick idén till filmen via ett reportage i hälsingetidningarnas helgbilaga 24 sidor, där det berättades om strömkarlen Sone Banger, som då bodde vid Storsjön i Los.

– Jag hade tidigare mest gjort naturfilmer och några personporträtt på intressanta personer hemikring, berättar Carl-Åke Vikström.

– Allt eftersom, vi pratade ihop oss så blev det en för mig ovanlig film. Jag hade aldrig tidigare så närgånget skildrat en person.

Resultatet visas på onsdag kväll i skolans gymnastiksal i Los.