Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommestad mot Pekgul

/

Idag väljer S-kvinnor ordförande på sin kongress i Luleå. En ordförande som med all sannolikhet kommer heta Lena Sommestad.
Två kandidater finns dock. Den andra är den sittande ordföranden Nalin Pekgul, som genom åren tyvärr aldrig blivit till något mer än en skuggfigur.

Annons

Att Nalin Pekgul över huvud taget kandiderar får i sig anses som anmärkningsvärt. Hon har inte valberedningens stöd och en summering av hennes gärningar ger vid handen att det handlar om en ordförande som tyvärr gjort lite och intet för att lyfta organisationen hon representerat. Under Pekguls ledarskap har S-kvinnor blivit till en anonym organisation, helt utan förmåga och till synes även utan vilja att göra sig hörd i debatten. Skulle Nalin Pekgul ha någon form av själviskt och hysa omsorg om den organisation hon representerat hade hon avstått från att kandidera. Så är dock alltså inte fallet.

Sommestad är valberedningens val. Med rätta.

När Socialdemokraterna valde ordförande och partiledning i våras fanns inte någon plats för Lena Sommestad. Vilket inte var något annat än mycket märkligt, givet det starka stöd Sommestad har bland socialdemokratins sympatisörer. Men Socialdemokraterna har slutat lyssna utåt. Därför ignorerade man också alla de röster som såg och fortfarande ser Lena Sommestad som en given kandidat att leda det Socialdemokratiska förändringsarbetet.

Sommestad knyter an till en tradition av Socialdemokratisk förmåga att engagera både akademiker och arbetare, en förmåga som dock tyvärr eroderat i takt med att partiet blivit allt mer intresserad av makt och allt mindre intresserad av den samhälleliga ingenjörskonsten.

Lena Sommestad har varit en tydlig röst för en idépolitiskt driven Socialdemokrati med fokus på framtidsfrågor som grön omställning, fördelningspolitik värdig namnet och utbildning. Hon var också den enda som inför ordförandevalet erbjöd sina sympatisörer en tydlig varudeklaration och som med emfas visade på en vilja att förändra den i grunden ruttna partikultur som tillåtits etableras inom Socialdemokratin. En partikultur där kompetens och visioner har fått ge vika för ryggdunkar och maktbegär.

Ett intelligent Socialdemokratiskt kvinnoförbund kommer idag välja Lena Sommestad till sin ordförande. Det skulle göra förbundet till en kraft att räkna med, då Sommestad är en av Socialdemokratins mest intressanta röster. En röst som dessutom har visat sig ha stark lyskraft.

En ordförandepost i kvinnoförbundet är också en plats i partiets verkställande utskott. Genom att välja Lena Sommestad till ordförande skulle kvinnoförbundet ge Sommestad ett verkligt inflytande inom det Socialdemokratiska partiet och visa att kvinnoförbundet, till skillnad från moderpartiet, insett att stödet för Lena Sommestad och tron på att en annan Socialdemokrati faktiskt är möjlig måste tas tillvara på.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons