Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarteater ny tradition i Stocka

/
  • Sophia Färlin-Månsson, Nymse, dansar med  Martin Zetterlund, Tjutberg, i Hemvändarnas föreställning Först föds man ju, i Stocka.

Föreställningen Först föds man ju, fick ett 35-tal Stockabor att i den soliga sommarkvällen gå in i ett betydligt mörkare Folkets Hus. Där fick de inte bara se dansteater, utan även en alldeles ny tradition födas.

Annons

En teaterföreställning som är en dans, som är ett liv, som är en saga. Så är Hemvändarnas sommarteater 2011, som nu turnerat klart i Hälsingbygderna.

Pjäsen har skrivits av danskan Line Knutson, regisserade gjorde Eva Modin, sommarboende på Stocka:

– I det allra minsta lilla huset på Rönnskär, säger hon, och berättar att just sommarhuset är anledningen till att teaterensemblen Hemvändarna gästade Stocka Folkets Hus.

– Hemvändarna är ett etablerat begrepp, vi har alla anknytning till Hälsingland. I fjol satte Sophia Färlin-Månsson från Delsbo upp en saga, i år regisserade jag Först föds man ju.

Föreställningen spelades åtta gånger runt om i Hälsingland, och för Stocka Folkets Hus är det första gången. Fast defintitivt inte den sista.

– Det var oerhört roligt att det kom så många, säger Mårten Arosenius, ordförande i Folkets Husföreningen i Stocka. Han vill gärna ha mer sommarteater för Stockaborna, och Eva Modin instämmer:

– Mårten och jag har bestämt att vi kommer hit varje sommar. Och så ska vi ju ha amatörteater här i höst!

Mer läsning

Annons