Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarstugan taxerad som "lyxvilla"

Fastighetsskatten har i ett enda slag fyrdubblats för en sommarstuga i Skärså. Från början en omodern koja utan el – och skattebefriad – har plötsligt blivit ett högklassat skatteobjekt. - Som värsta lyxvillan i Stockholm, säger stugägaren.

Annons

År 1961 spikade en söderhamnsman ihop en enkel sommarstuga på cirka 30 kvadratmeter, på en ö utanför Skärså.

Stugan kostade 2 000 kronor den gången.

Eftersom värdet på huset understeg 50 000 kronor var det skattebefriat.

Under de senaste åren har stugan byggts ut, el dragits in och vissa förbättringar gjorts. Men standarden är fortfarande enkel.

Det blev därför rena skattechocken för stugägaren när hans enkla sommarnöje plötsligt "topprankades". Skatteverket valde nämligen att taxera den 1 000 kvadratmeter stora tomten istället för huset. Det innebär att fastighetsskatten som år 2009 var 1 600 kronor i ett slag fyrdubblats. Ett argument för höjningen är att han inte ändrat i en ruta där det står: tomt för småhus/småhus under uppförande. Det har Skatteverket uppfattat som att han godtagit taxeringsförslaget.

- Ska jag verkligen betala mer för min stuga än en lyxvilla i Stockholm. Dom kan väl ändå inte tro att jag byggt på kåken i 50 år, säger mannen.

Tidningen har pratat med sektionscheferna på Skatteverket i Söderhamn: Monica Wåglund och Thomas Pålsson och fått en förklaring till varför det blivit som det blivit. Läs mer om det i Söderhamns Kuriren.