Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarsnurren igångdragen

En av nyheterna i årets upplaga av Sommarsnurren i Sandarne är fyra verk av bygdens stora son, Anders Olsson (1913-1999). Han är den ende som tillåts ställa ut postumt.
Resten lever i allra högsta grad.

Sedan det första Sommarsnurren för sex år sedan har det hela tiden blivit större intresse bland konstnärerna. I år är det 15 sandarnekonstnärer som ställer ut.

Rolf Eriksson som tog initiativet till Sommarsnurren jobbar nu för att återupprätta sågverkshistorien och vill kunna kombinera det med konsten.

– Det finns få rester kvar av sågverksepoken men i Källskär finns det ett gammalt pannhus. Där vill jag göra ett konstgalleri, säger han.

Sågverken går igen i mycket av Alf Erikssons konst. Han är född och uppvuxen i Långrör och har många minnen från brukstiden som han använder i sina målningar.

– När det var strejk i Sandarne så sköt dem vid ett tillfälle. Då hörde jag det över sjön från Sandarne. Jag var väl 6-7 år men kommer så väl i håg att jag stod här, säger Alf Eriksson och pekar på en av sina målningar.