Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarskola vägen till gymnasiet

Efter två veckors sommarskola har Blerim Cnoli, 17 år, tillräckliga betyg för gymnasiebehörighet. På måndag börjar han på VVS-programmet i Hudiksvall.

I våras gick han ut nian från Norrtullskolan utan godkända betyg i matematik och samhällsekonomi. Inget mattebetyg betyder ingen gymnasiebehörighet. Men tack vare den extra hjälp som erbjuds i sommarskolan är betygen fixade nu.

– I vanliga skolan ska en lärare hinna med 25 elever. I sommarskolan är det fem, sex elever per lärare så man känner en stor skillnad. Jag rekommenderar alla att gå den, säger Blerim Cnoli.

På måndag börjar han pendla till Bromangymnasiet i Hudiksvall.

– Det är lite nervöst. Men det ska bli spännande att träffa nytt folk, säger Blerim Cnoli.

Hans mål är att bli rörmokare, ett yrke med bra lön och goda framtidsutsikter. Då ska man gå VVS-programmet på gymnasiet och det finns inte i Söderhamn. Valet stod mellan att pendla till Gävle eller till Hudiksvall. Efter att ha frågat runt bland folk som läst på de två ställena föll valet på Hudik. Att plugga i Söderhamn hade inte varit något alternativ för Blerim, även om utbildningen funnits här.

– Jag är en sådan människa som gillar att hitta på nya saker. Söderhamn är en jättemysig stad men jag tror att fler vägar öppnas om jag pluggar någon annanstans, säger han.

Tolv elever från årskurs 9 deltog i årets sommarskola i Söderhamn. Fyra av dem klarade gymnasiebehörigheten och ytterligare två höjde sina betyg tillräckligt för att komma in på teoretiska program.

Andelen avgångselever med betyg i ämnena matte, svenska och engelska höjdes därmed från 83,8 procent vid vårterminens slut till 85,4 procent. En liten ökning från förra året då 85 procent hade betyg i de tre ämnena efter sommarskolan.