Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarsalongen öppnar i Ljusne: "Intressant och experimentellt"

Konstkraft Ljusne bjöd in alla intresserade att lämna in konst till den stora sommarsalongen. På lördag invigs den.

Det är första gången som ingen jury varit filter mellan konstnärerna och utställningslokalen. Alla kommer med. Tretton konstnärer från Ljusne och Söderhamn skickade in bidrag och resultatet kan ses vid invigningen.

– Vi har fått in väldigt blandat material: textil, skulptur, tavlor och film. Det är intressant – och experimentellt, säger Ann-Caroline Breig i föreningen Konstkraft Ljusne.

Nu ska allt göras i ordning till vernissagen, det blir trångt i den gamla kraftstationen med alla verk, men så såg forna tiders konstsalonger ut.

Sommarsalongen pågår mellan 4 juni till 19 juli. Sedan fortsätter sommaren med ytterligare utställningar.

2–10 juli väntar den stora utställningen med Lennart Plahns skulpturer.

– Den här blir ännu mer omfattande än utställningen som visades i Söderhamns stadsmuseum förra sommaren. Vi har betydligt fler verk och ny ljudupptagning på filmen om honom.

– Vårt mål är att få till ett permanent museum med hans grejer här på övervåningen, säger Ann-Caroline Breig.

Efter Plahnutställningen, 23 juli–21 augusti, är det dags för en retrospektiv utställning med textilkonstnären Ingegerd Bergwall från Marmaverken. Hon firar 75 år med utställningen "Rainbow Room med De resande behåarnas systerskap" som omfattar de senaste 20 årens skapande.

Avslutar gör amatörmålarna i GPL-gruppen som visar ett urval av sitt måleri 27 augusti–10 september.

Kulturföreningen Konstkraft Ljusne ligger inte på latsidan i övrigt heller. Två veckor i sommar blir det sommarskola för barn och unga mellan 9 och 15 år, här ordnas kurser och workshops liksom träffar för att snickra och sy med mera.

Ann-Caroline Breig, som själv är konstnär hinner trots arbetet med Konstkraft med att skapa lite själv också.

– Ja, jag ska faktiskt ha en utställning på Stenegård, hos Kulturkossan, med start 4 juli.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här