Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista honung: Här fodras bina för vintern

Han öppnar säckar med tio kilo socker han köpt på Ica nere på byn.
Blandar med vatten och häller sockerlagen i stora hinkar.
Biodlare Olov Ohlanders fodrar ut sina bin inför vintern.

Annons

Bikupor i rödmålat trä står uppradade i den frodiga grönskan i hans trädgård, på vägen upp mot Öjeberget i Järvsö.

– Jag har ett 20-tal kupor här och resten utspridda på andra ställen i och kring Järvsö. Jag har precis varit i Gartsbo. Nu är jag på väg till Säljesta. Sammanlagt har jag runt 100 bisamhällen, berättar Olov Ohlanders.

Han plockar fram sin jacka och huvudkåpa han har till skydd när han lyfter locken på bikuporna. Lyfter fram de 12-litershinkar han fyller med sockerlag.

Olov har fullt upp med att se till att hans bin får den mat de behöver nu när sommaren går mot sitt slut.

I ett uthus står stora uttjänta mjölktankar. Numera fungerar de som kärl att blanda sockerlag till bina. Det går åt stora mängder. Men så ska bina också klara matförsörjningen ända tills det börjar blomma nästa år.

– Varje samhälle behöver 16-18 kilo sockerblandning. Jag har precis gjort slut på en lastpall socker och beställt en pall till.

Hans brevlåda är försedd med en skylt: Olles bisysslor. Olov Ohlanders intresse för att odla honung började för 30 år sedan när han gick en kurs i biodling. Innan studietiden var slut hade han sina första två bisamhällen.

– Varje samhälle har ju en drottning och runt 60 000 bin. Det gäller att odla fram fromma bin, säger han och ler när jag undrar om han inte blivit attackerad någon gång.

– Det går att påverka. Märker jag att en drottning är aggressiv byter jag ut henne mot en annan.

LÄS OCKSÅ: Biodlingar viktiga för samhället

Det har varit ett magert honungsår. Det kalla vädret i början på sommaren gjorde tillgången till näring klen.

– Det var en sådan bedrövlig försommar att bina höll på att svälta ihjäl. Biodlarförbundet räknande ut att skörden var 20 procent av vad den brukar vara. Jag skördade 15 kilo per samhälle. Förra året var det tvärtom. Då blev det 45 kilo.

Efter alla år som biodlare känner Olov till bisamhällenas livscyklar. När han tittar ut från sitt vardagsrumsfönster och ser de första bina vet han att våren är på väg.

– Det brukar vara mildväder även om snön fortfarande ligger kvar. Den första flygturen är till för att de ska uträtta sina behov. De har hållit sig hela vintern.

Det är när sälgen slår ut i blom som bina intar sin första måltid. De följande månaderna flyger de på kulinarisk färd från blomma till blomma: vildhallon, äppelblom, vitklöver, rallarros och ljung.

– De flyger i ett område på runt två och halv kilometer. Man kan se vilka blommor de har besökt på den färg den pollen har som de samlar i påsar på bakbenen. Den syns som stoft i färger som gult och orange.

LÄS OCKSÅ: Bin drabbade av parasit

Den stora sockerhalten gör att honung håller sig länge. Biodlarförbundet sätter ett bäst före datum två år fram.

– En dam som kom hit berättade att man hittat honung i egyptiska gravkammare. Men den honungen vet jag inte hur den smakar.

Olov Ohlanders honung finns att köpa i butikerna runt om i bygden. Det händer också att personer knackar på hemma hos honom på Öjevägen för att köpa en burk eller två. Hans honung lovordas för sin smakrika arom.

– Många som är på semester och bor i stugbyn brukar titta in. Jag har till och med fått tackbrev.

Olov har tre ringklockor på dörren. En in till huset, en till slungrummet där han tappar upp honungen och en tredje till snickarboan. Där snickrar Olov egna bikupor.

– Är det dåligt skidföre är det där jag finns. Då hittar man mig i snickarboa.

LÄS OCKSÅ: Elstängsel ska stoppa björn

Annons