Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens present till ungdomsfotbollen: Konstgräs på Överås i Hudiksvall

Åter på ruta ett för konstgräset som Glysisvallen AB vill skänka till Hudiksvalls ungdomsfotboll. Nu söks bygglov på Överås, ett förslag som inte dög i höstas på grund av trafiksäkerhet.

Det är en chansning att lägga ut begagnat konstgräs som legat lagrat över vintern. Markarbeten till en kostnad av en miljon kronor måste göras innan mattan rullas ut, och först då visar det sig om mattan förstörts eller inte.

Läs mer: Ont om tid för konstgräs

– Det kostar pengar att rulla ut mattan för kontroll av skicket, så vi måste börja med markarbetet, säger Stefan Skalman, vd för Glysisvallen AB.

Vid den här tiden för ett år sedan hade Glysisvallen AB bekymmer. Nytt konstgräs skulle läggas på Glysis och det begagnade gräset ville bolaget skänka bort så att Hudiksvalls kommun skulle kunna anlägga en ny konstgräsplan för ungdomsfotboll. Men bolaget hade svårt att få kontakt med någon på kommunen som kunde ta emot gåvan.

– Vi vill utveckla ungdomsfotbollen. Vår tanke är att det alltid ska bli så, att när vi byter gräs på Glysis så lägger vi det gamla gräset på ungdomsplanen, säger Stefan Skalman.

Ingen på kommunen tog emot gåvan. Så i september förra året föreslog Glysisvallen att bolaget skulle anlägga en ungdomsplan intill den nuvarande fotbollsplanen på Överås, med gångavstånd till Glysisvallens omklädningsrum.

– Jag vet inte varför det tagit sådan tid, men det behövs konstgräs för ungdomsfotbollen, säger oppositionsrådet Jonas Holm (M).

Det blev slutligen kommunstyrelsen som tog emot passningen och kommunalråden Löthstam och Pettersson enades under hösten om att den nya planen skulle ligga på Björkberg. Men då skulle det krävas miljöåtgärder eftersom marken ligger ovanpå en vattentäkt. Idag är det förslaget helt avskrivet på grund av de kostnader som anläggandet skulle föra med sig av hänsyn till miljön.

Läs mer: Glysis gamla konstgräs hoprullat över vintern

I vintras blev Strands IF bekymrade när de hörde om funderingar på att stycka upp mattan och lägga ut den på några olika skolor.

– Då erbjöd vi oss att i egen regi lägga ut mattan på en yta nedanför Bromangymnasiets idrottshall. Hudikföreningar kan ju äga anläggningar lika gärna som att Delsbo IF gör det, säger Gustav Åström, ungdomsutvecklare inom Strands IF.

Vissa experter hävdar att mattan förstörs när det ligger hoprullad över vintern. Andra experter bedömer att mattan mycket väl klarar av att övervintra. Den nedbrytande kraften är värmeutveckling i rullarna som gör materialet skört.

– Det där är en fråga som ligger hos Glysisvallen AB. Men trafiksäkerheten är viktig, säger kommunalrådet Daniel Pettersson (V).

För efter Strands erbjudande att ta över projektet kom Hudiksvalls kommun i våras till insikt om att fler föreningar skulle få tillgång till den nya undgomsplanen om kommunen stod som ägare. Så kommunen börjar titta på kostnaden för att rulla ut konstgräset nedanför gymnasiet, ett projekt som inkluderar flytt av en beachvolleyplan.

– Markförhållandena göra att det blir ungefär en mijon dyrare markarbeten nedanför gymnasiet jämfört med Överås, säger Stefan Skalman på Glysisvallen AB och NCC.

Läs mer: Så planerades för att göra Överås till nytt idrottsområde

Eftersom värmen är en negativ faktor är det bråttom att rädda mattan. Så nu har Glysisvallen AB fått klartecken: Bygg en ungdomsplan på Överås. Bolaget ansökt i veckan om marklov och nu väntar en sedvanlig bygglovsprocess och miljöprövning.

– Vi kan börja arbetet nu och förhoppningsvis bli klara innan sommaren, men vi vet inte när vi får börja, säger Stefan Skalman.

Det blir då en konstgräsplan med måtten 55x85 meter som är lämplig för träning och ungdomspel. Glyisivallen AB vill också bygga ett enklare omklädningsrum vid Överås men det finns inte med i direktivet från ägarna, Hudiksvalls kommun, i nuläget.

Det ursprungliga förslaget stoppades bland annat på grund av trafiksäkerhetsfrågor. Ungdomarna måste korsa Kungsgatan för att ta sig mellan spelplan och omklädningsrum. Det problemet återstår fortfarande för Hudiksvalls kommun att lösa.