Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens förebud inte så långt borta

När ljuset kommer tillbaka vaknar fåglarna till liv. Det är lika intressant och fascinerande att varje år möta vårens ankomst genom att lyssna på fåglarna aktivitet.

 Först kommer talgoxen – i år redan den 6 januari – med sitt karaktäristiska "tiitjo-tiitjo". .Sedan brukar blåmesen – i år den 20 januari – fylla upp med sitt fina "tsi-tsi-sirrrr". Därefter kommer vanligtvis grönfinken – i år den 21 januari – med sitt typiska utdragna "dschväsch". I år, 22 januari, kom svartmesen näst i tur med sitt upprepat klara "sitoi-sitoi".

Snart kommer vi förmodligen att få höra nötväckans "vivivivivivi". Därefter kommer fågelsången att öka markant inte minst när flyttfåglarna som koltrast, övriga trastar, och bofink anländer. Kulmen nås när insektsätarna som rödhake, flugsnappare och sångarna ankommer i maj/juni.

Intensivast är fågelsången vid midsommartid. Sedan minskar sången snabbt när de flesta fåglarna har häckat och fått fullt upp att göra med att mata ungarna. Fågelsången är alldeles gratis. Det gäller bara att lyssna noga när du tar din promenad i parken eller i skogen. Sången är ett glädjande förebud av den efterlängtande nordiska sommaren.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel