Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens blommor har anlänt

Våren är här, och ett tecken på det är att kommunens sommarblommor har anlänt. Tusentals pluggplant ska skolas om och skötas i kommunens växthus innan de sätts ut i planteringar.

Annons

Växthuset bredvid kommunens gata/parkavdelning på Gärdeåsen är nu fylld med gröna små plantor som kommer att bli stora och prunkande när sommaren närmar sig.

– Vi sätter väl ut cirka 5-6 000 i Ljusdal, Färila, Järvsö, Ramsjö och Los, säger Alf Nordstrand, driftansvarig på kommunens parkavdelning.

Det är en mängd olika plantor som breder ut sig i växthuset. Leverbalsam, lejongap, rosenskära, dahlior, massor med lobelior och tagetesplantor i olika färger.

Det är Alf Nordstrand som har valt ut plantorna, berättar han. Temat för årets planteringar blir potpurri i blått och rött på de flesta ställen i kommunen. Men vid förvaltningshuset kommer blommorna att ge ett lite mer eldigt intryck.

– Där blir det mest gult och orangea. Det har Emma Nordebo-Snygg bestämt, säger Alf.

När blommorna kom var de bara små pluggplant. Nu har de vuxit upp till lite mer rejäla plantor, men om några veckor så kommer de att ha vuxit ur sina små svarta planteringskrukor och vara tillräckligt stora för att få sina slutliga, mycket större krukor.

– Vi planterar inte om dem så mycket, utan så fort det börjar vara skapligt stora plantor så planterar vi ut dem i urnor direkt, och täcker med fiberduk över. Sedan får de stå en månad ungefär innan vi kör ut dem.

I Los och Ramsjö tar byinvånarna om blommarna sedan under sommaren.

– I Färila, Järvsö och här i Ljusdal är det vi som sköter om dem, säger Alf Nordstrand.