Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sommaren med Göran" årets sensation

/

"Sommaren med Göran" är fjolårets filmöverraskning. Med över en halv miljon besökare kom filmen sexa på topplistan - före "Upp", "2012" och "Änglar och demoner".

Här är det svenska filmpublikåret 2009.

Annons

"Millennium"-seriens triumftåg år 2009 är ingen nyhet men inte desto mindre imponerande. Sammanlagt 2 853 650 svenskar såg någon av de tre filmerna under 2009.
Det räckte till platserna 1, 2 och 5 på årets publiklista.
På plats sex hittar vi en mindre väntad titel. Peter Magnusson från TV 4:s "Hey baberiba" långfilmsdebuterade i slutet av juli med "Sommaren med Göran", där han spelade huvudrollen och även skrev manus.
Filmen sågs under året av 553 000 personer vilket gör den till överlägset största svenska film efter "Millennium"-trilogin.

når Peter Magnusson blir reaktionen först något oväntad:
- Va? Blev vi bara sexa? Hur många hann se "Luftslottet"? Fy fan vad tjurigt! säger Magnusson innan han besinnar sig.
- Nej, det är ju skitroligt förstås. De enda som kom före oss var alltså två Hollywoodbrakare och Stieg Larsson som lästs av en miljard. Det var det ingen som hade trott.


- Man spekulerar hela tiden när man gör filmen, men det betyder ingenting. Vi hade ingen aning.


- Jag vet inte. Det är en enkel och opretentiös historia där jag tror att folk känner igen sig och kanske mår lite bra efteråt. Det görs nästan bara djuplodande filmer i Sverige, och jag tror att vi lyckades göra vår film utan att den blev flamsig eller genomytlig.


- Den kommer. Jag skriver den just nu, det blir också en komedi men mer än så kan jag inte säga.

Mer läsning

Annons