Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommar = teater i Hälsingland

Tänk en mild sommarkväll, mygg som surrar och fåglar som kvittrar. Och så utomhusteater som trotsar vädrets oförutsägbarhet. Publiken fyller bänkarna, med paraplyer, sittunderlag och matsäckskorgar, musikerna stämmer sina instrument och spelet kan börja.

Sommarens teateruppsättningar bjuder på mycket musik, en del klassiker, lokalhistoriskt grävande och många skratt. Professionella skådespelare från bland annat Dramaten njuter av landskapet samtidigt som de arbetar tillsammans med fritidsspelande ortsbor och har kul.

Med tanke på hur vädret kan ställa till det kan man tycka att det är smått dumdristigt att planera en uppsättning av Tre systrar på en handelsträdgård utanför Hudiksvall, men Hudiksvalls Teaterakademi gillar att utmana ödet och tolkar Tjechovs klassiker på sitt eget sätt.

Folkteatern Gävleborg har som vanligt premiär på Träteatern i Järvsö på midsommarafton. I år har ensemblen arbetat tillsammans med regissören Olle Törnqvist och musikgruppen Engmans kapell och sökt i lokala källor efter ett Hälsingland vi inte ser i dag, i Jerfsölif – "Icke Precis Okänd".

Söderblomspelet i Trönö återuppstår vartannat år och för varje gång i något annorlunda kläder, men handlingen är densamma, om ärkebiskop Nathan Söderbloms liv och gärning. Medan den föreställningen främst lockar en vuxen publik så satsar andra på barnfamiljerna. Därför blir det Trollstig i så väl Mellanfjärden som Kilafors och Hattifnattar och Mumsfilibabba kan också upplevas längs vägen.

Och så blir det lite tidsnostalgi i föreställningarna I våra Kvarter, som utspelar sig i Hudiksvall sommaren 1944, och i folklustspelet Söderkåkar i Norrsundet. Även Driver Dagg- en annan historia, av och med Skästra Byateater, leker med tidsperspektivet. Det gör också Finnskogsteatern i Loses vars tokroliga föreställning heter Omfemiår.

Mellanfjärdens Teater lockar proffs och amatörskådespelare och satsar på komedier i augusti, årets föreställning heter Mina damer & Herman.

(Mer om föreställningarna kan läsas på webadressen www.xteater.se.)