Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Som Sverigedemokrater hela bunten"

Landstingsstyrelsen vill inte satsa på praktik för läkare som invandrat från länder utanför EU.
– Det är inte så enkelt. Det finns lagar som styr det här, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Annons

Margareta Sidenvall (KD) är mycket upprörd över landstingsstyrelsens ställningstagande.

– De kan inte ha förstått eller satt sig in i frågan tillräckligt. Det är diskriminering. Man kan tro att de är Sverigedemokrater hela bunten.

Margareta Sidenvall lyfte i våras upp problemet i en interpellationsdebatt.

Det är enkelt för läkare från andra EU-länder att börja arbeta inom den svenska vården. Landstinget satsar också pengar på att aktivt rekrytera läkare inom EU.

Så fort en läkare kommer från ett icke EU-land ställer Socialstyrelsen helt andra krav för att de ska få arbeta i Sverige. En förutsättning är bland annat att de får praktik, men det erbjuds nästan aldrig i den svenska vården.

– Det här är ju människor som redan finns i vårt län. Det vore bättre att ta vara på dem än att åka utomlands och rekrytera, säger Margareta Sidenvall.

Kristdemokraterna föreslår i en motion att landstinget ska avsätta medel för praktik och provtjänstgöring, men landstingsstyrelsen anser att motionen ska avslås.

– Hade det bara varit att trycka på en knapp för att få fler läkare hade vi naturligtvis gjort det, men de här läkarnas utbildningar kan skilja sig mycket från den svenska och de kanske måste börja på AT-nivå. Det vore fel om en grupp skulle ha förtur till sådana platser, säger Eva Tjernström.