Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som om sveket inte skulle räcka

För drygt en månad sedan intervjuade jag Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg på Söderhamns stadsbibliotek i serien Nyfiken på. Då frågade jag förstås också om hennes svärson Tiger Woods.

Annons

När hennes dotter Elin, som då var barnflicka hos golfproffset Jesper Parnevik, ringde hem till mamma Barbro och berättade att hon var kär, fick mamma lova att absolut inte berätta vem kärleken var.

Barbro Holmberg lovade dyrt och heligt. Och Elin berättade. Det var megastjärnan och golfproffset Tiger Woods.

Varpå mamma Barbro svarade: "Vem är det?"

Hon fick förstås ganska snart klart för sig att det var golfvärldens nummer ett. Men idag har hon större anledning än någonsin att fråga sig "vem är det?".

Uppenbarligen en sexmissbrukare som systematiskt bedragit dottern Elin under många år.

Några älskarinnor har fått miljoner av Tiger för att tiga. Andra får nu miljoner av media för att berätta.

När skandalen rullades upp inför hela världens åsyn gjorde Barbro Holmberg det som vilken mamma eller pappa som helst skulle ha gjort. Hon inställde alla engagemang, tog ledigt och drog iväg till dottern för att vara nära.

Och skapade själv rubriker. Inlagd på sjukhus med svåra magsmärtor. Som om smärtan kring Elin inte skulle räcka.

Under hösten har Barbro Holmberg konfronterats med journalisten Gellert Tamas kritiska bok "De apatiska: Om makt, myter och manipulation".

När jag intervjuade henne var hon påtagligt berörd och ångerfull över handläggningen av de apatiska barnen.

Politiker, eller före detta politiker, som omvärderar vad de gjort är värda all respekt. Även om det inte går att göra det gjorda ogjort.

På måndag ska Barbro Holmberg vara i tjänst igen enligt länsstyrelsen. Och stora utmaningar väntar i ett län som drabbats hårt av finanskris, lågkonjunktur och industriella omställningar.

Nu senast i veckan varslade Ericsson i Gävle nästan 900 anställda om uppsägning. Och för ett år sedan varslade Sandvik i Sandviken lika många.

Men det finns något som är viktigare för en mamma eller pappa. Och det är de egna barnen.

Visserligen kommer Elin förmodligen att ha pengar i överflöd. Men vad hjälper det när de närmaste relationerna i tillvaron rämnar?

Inför öppen ridå. Med skandaljournalisterna sittande som iglar inpå bara kroppen.

Som om sveket inte skulle räcka.

Mer läsning

Annons