Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som glöd under snö – en pjäs för eftertanke

Vem är offer, vem är förövare? Det är frågor som ställs i föreställningen "Som glöd under snö" som spelas i Bollnäs Kulturhus på onsdag.

Den 10 februari kommer föreställningen "Som glöd under snö" till Bollnäs. Pjäsen som handlar om ett möte mellan offer och förövare. Riksteaterföreningen anordnar evenemanget tillsammans med kulturkvarteret och Kulturkommunikatörsutbildningen i Bollnäs.

Läs mer om Bollnäs kulturhus här.

Föreställningen kommer att visas för både allmänheten och några klasser på Torsbergsgymnasiet, med efterföljande diskussioner.

Mathias Berglund sitter med i styrelsen för Riksteatern i Bollnäs, och jobbar även som lärare på kulturkommunikatörsutbildningen. Han berättar lite om pjäsen:

– Det är en föreställning som är baserad på en verklig händelse, den skildrar mötet mellan offer och gärningsman, på ett besöksrum i fängelset, ett år efter att ett brott inträffat. De träffas och börjar prata. Det blir ett explosivt möte, där man pratar om natten där allting händer. Och publikens sympatier växlar mellan de båda. Det handlar om bakgrund. Vem är offer, vem är gärningsman? Varför hamnar karaktärerna där de hamnar?

När Mathias Berglund fick nys om föreställningen, tänkte han att man måste bredda arrangemanget och göra något mer av det. Han pratade med Ylva Dybeck, som jobbar med kultur i Bollnäs kommun.

– Vi samlade ihop folk från ett nätverk som jobbar med att ta itu och arbeta med de sociala svårigheterna som finns i vår kommun.

Läs även: Komikern Anders Jansson besöker Bollnäs

I nätverket finns bland andra KRIS, folkhälsan, Kvinnojouren, Skolhälsan och Kulturkommunikatörsutbildningen är representerade.

– Vi ville samla ihop gardet och visa vad som finns i Bollnäs. Vi kan visa att vi är många, att den här stöttningen finns i vår stad.

Efter pjäsen kommer det att ske diskussioner i olika grupper, där varje grupp leds av en representant från de olika organisationerna.

– Efter det här vill vi att nätverket lever vidare. Kultur ska kicka i gång något. Jag tror på kulturens kraft för att belysa samhällsproblem och engagera människor, säger Mathias Berglund.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik