Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att tro på tomten

Alltmer framträder bilden hur marknadiseringen i vårt land försämrar för medborgarna.

Nu ska SJ försämra sin service och göra det svårare för resande att få information och att köpa biljett.

På konkurrensens altare offras det som en gång var hela folkets järnväg. Samma färdväg har tagits med Posten som är ett danskt-svenskt bolag. Bolag som ska ge vinst till ägarna. Att hela Sverige ska leva blir då en utopi. Ingen tar ansvar för helheten.

Telia som inte kan förse glesbygden med bra telefonkommunikationer eftersom det ska konkurreras. För att inte tala om apoteken, sjukvården och då särskilt cancervårdens förfall. Priset för alla skattesänkningar lyser med eldskrift inom varje område. Den stora skattesänkningen runt 100 miljarder kronor som fem jobbskatteavdrag har inneburit, hade gjort större nytta om dessa pengar använts till att utveckla det som nu visar stora brister.

Jobbskatteavdraget kombinerat med lägre ersättning för sjuka och arbetslösa är inte att stimulera ekonomin. Regeringen har tagit pengar från människor som skulle spendera dem och ger till människor som inte gör det. Här uppkommer ett sparläckage, människor med goda inkomster konsumerar inte utan sparar.

Runt 70 miljarder kronor borde satsas på kommunernas verksamhet och investeringar på infrastruktur och bostäder. Tron på att bolag som konkurrerar inom sektorn samhällstjänster tar något ansvar för helheten är som att tro på tomten.

Något som vuxna försöker lura barnen med är att det är tomten som fixat julklapparna. Efter några år inser även barnen att tomtens förmåga är myt. Undras när barnens föräldrar ser samma sak.

Kurt Söderberg

Kåsjö Klacken, Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel