Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att spela fotboll utan boll?

/

I söndags var det första advent. Med levande ljus, julskyltning, luciapresentation och julmarknader.

Annons

Med julsånger och julmusik på torg, i varuhus, i radio och tv.

Och i kyrkorna förstås. Där har första advent blivit en av de stora dragarna. Med fullt ös från kör, orgel och blåsare.

Dessutom passar många skolor på att besöka kyrkorna under adventstiden.

Konstigt att det inte är något bråk om det, när det är så mycket diskussioner om skolavslutningarna ska få vara i kyrkan.

Trodde jag. Tills jag blev uppmärksammad av en av mina bekanta på att inte heller adventsbesöket är okontroversiellt.

Det finns anvisningar om detta på Skolverkets hemsida under rubriken "Advent i en icke-konfessionell grundskola".

Utgångspunkten att skolan ska vara icke-konfessionell är både självklar och omistlig. Men ibland blir det självklara så komplicerat. En övernitisk omsorg om det självklara förbyts så lätt i ängsliga hårklyverier och tolkningar.

Skolavslutningen får gärna vara i kyrkan bara inte eleverna utsätts för religiös påverkan säger Skolverket. Men trots förbudet mot religiös påverkan är det fullt tillåtet enligt Skolverket att sjunga "Den blomstertid nu kommer", där man sjunger om "Guds godhets rikedom".

Om adventsfirandet säger Skolverket att det är "inget som hindrar att en adventssamling hålls i en kyrka och därmed kan också en präst finnas närvarande under förutsättning att prästen inte förmedlar ett religiöst budskap". Däremot kan prästen "i egenskap av värd hälsa välkommen".

Men vad händer om prästen berättar om varför vi firar advent? Är det att förmedla "ett religiöst budskap"? Får man sjunga psalmer och i så fall vilka? Kan man över huvud taget sjunga en psalm utan att utsättas för risken av religiös påverkan? Eller ens gå in i kyrkan med alla dess målningar och religiösa symboler?

Advent hör väl så vitt jag förstår ihop med kyrkans budskap. Eller kan man fira någon slags icke-konfessionell advent? Och en icke-konfessionell jul?

Uppenbarligen kan man det. Men ska kyrkan som har copyright på advent och jul bara acceptera det?

Om prästen inte kan ställa upp på skolans villkor är det inte lämpligt att genomföra samlingen i kyrkan slår Skolverket fast.

Det verkar rätt rimligt. Skolan är icke-konfessionell och rektor och lärare har ansvar för att eleverna inte utsätts för någon "otillbörlig påverkan". Det är självklart. Frågan är bara vad som är ”otillbörlig påverkan”.

Och kvar står frågan varför en del är så ängsliga när skolan ska besöka kyrkan.

I det oändligt stora utbud av röster som dagligen påverkar eleverna i mer eller mindre raffinerade förpackningar, är ett enstaka besök i kyrkan tämligen ofarligt. Även om prästen skulle råka förmedla ett religiöst budskap i form av att berätta varför kyrkan firar advent.

Med all respekt för prästerna, framstår de mer som ”en ensam ropande röst i öknen” än som några farliga mörkmän eller trendnissar som riskerar vilseföra aningslösa elever.

Om det inte är möjligt för kyrkan att få vara kyrka, bör den vänligt men bestämt säga nej till skolans önskemål att komma till kyrkan för att uppmärksamma advent och andra högtider.

Att uppleva advent utan någon form av religiöst budskap verkar lika orimligt som att spela fotboll utan boll.

Mer läsning

Annons