Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att spara 76 kronor av 6 500 kronor

Under de senaste 15 åren har landstingsledningen, med Socialdemokraterna i spetsen, monterat ned sjukvården bit för bit i Hälsingland.

Politikerna har använt både osthyvel och motorsåg, och sågat väl fungerande verksamheter utan att göra några mer ingående konsekvensanalyser.

Om de nu aviserade neddragningarna genomförs är det fullständigt uteslutet att tala om att länets invånare har vård på lika villkor.

Är man konspiratorisk kan man se ett metodiskt mönster i nedläggningshysterin. Det började med nedläggningen av Söderhamns sjukhus i mitten av 90-talet, ett sjukhus som nyss hade invigt en toppmodern kirurgavdelning för åtskilliga miljoner.

I stort set inga politiker utanför Söderhamn slogs för att få behålla sjukhuset. Tvärt om såg sossepolitikerna, framför allt i Bollnäs, möjligheten att Bollnäs sjukhus skulle stärkas om Söderhamn lades ned.

Och beslutet klubbades med stor majoritet.

I början av 2000-talet var det dags för Bollnäs sjukhus med BB, som byggdes för några hundra miljoner kronor så sent som 1995.

Knappast någon utanför Bollnäs-Ovanåkersregionen engagerade sig för att behålla BB och akutsjukhus i Bollnäs. Politikerna i Söderhamn sade rent ut att de hade nästan lika nära till Hudiksvall. Och varför skulle de ställa upp för Bollnäs när Bollnäspolitikerna hade varit med att hålla i yxan i Söderhamn?

Nu är det Hudiksvalls sjukhus som är hotat. Och vem bryr sig i södra Hälsingland?

Nedläggningstrenden ser ut som ett medvetet politiskt spel där Socialdemokraterna drivit igenom sin vilja genom att söndra bland hälsingepolitikerna. Och hälsingarna har troskyldigt gått på den taktiken.

Men sjukvård är alldeles för viktig för att vara föremål för politiska beslut grundade på mer eller mindre genomarbetade tjänstemannaförslag.

Varför lyssnar inte landstingsledningen på läkarna i Hudiksvall som är oroliga över att all sjukvård utarmas?

Varför lyssnar inte politikerna på överläkarna Anders Backman och Geir Falck i Bollnäs som säger att folk i Hälsingland får en sämre sjukvård än övriga delar av länet?

Varför lyssnar man inte på överläkaren Jörn Delvert i Söderhamn som tycker det är högst irrationellt att först besluta om stängning av barn- och ungdomssjukvårdens mottagning i Söderhamn och samtidigt föreslå en nedläggning för slutenvården för barn- och ungdomar i Hudiksvall. Trots att den strategiska planen uttryckligen säger att barn är en prioriterad grupp!

Visserligen säger landstingsledningen att man lyssnat. Men vad hjälper det att lyssna om man inte tar till sig de argument som förs fram?

För 15 år sedan inleddes den strategiska försämringen av sjukvården med nedläggningen i Söderhamn under ledning av Socialdemokraterna. Om några år kan planen vara helt genomförd. Då har vi ett enda fullvärdigt akutsjukhus i länet, nämligen Gävle sjukhus som dessutom ingår i en sjukhustät region med både Uppsala och Falun på tio mils avstånd.

Nedläggningen av BB, barn- och ungdomssjukvård, kvinnosjukvård, akut kirurgi, ortopedi och öron i Hudiksvall, akutmedicin i Bollnäs och barn- och ungdomsmottagningen i Söderhamn ska ge max 76 miljoner på en budget på 6,5 miljarder!

Som att spara 76 kronor av 6 500 kronor.

Mycket väsen för lite ull sade han som klippte grisen.

Resterande omkring 200 miljoner ska sparas genom ständiga förbättringar och smartare sätt att arbeta.

Varför skulle landstingsledningen helt plötsligt blivit så mycket smartare?