Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att slåss mot väderkvarnar

/

Gång på gång berättar tidningen om olyckliga företagare i regionen som drabbats av bluffakturor från hänsynslösa telefonförsäljare. Ofta med anknytning till den organiserade brottsligheten.

Annons

Nu måste polis, myndigheter och politiker ta krafttag för att stoppa bluffmakarna!

Enligt Svensk Handels uträkningar beräknas bluffakturorna omsätta minst 1,2 miljarder kronor, men det finns indikationer på att handeln närmar sig tvåmiljardersstrecket.

Enligt Brottsförebyggande rådets, BRÅ, statistik från förra året ökade anmälningarna med 29 procent. Den här typen av bedrägerier är tillsammans med fick- och cykelstölder de brott som ökar mest i landet.

Små vardagsbrott kan man tycka. Som dessvärre ofta blir liggande i högar på utredarnas bord.

Men det som tills synes är vardagsbrott har ibland kopplingar till grov ekonomisk brottslighet. Flera av de mord som skakat Malmö under den senaste tiden är enligt Malmöpolisens egna uppgifter kopplade till blufföretag.

Fakturabedrägerierna drabbar enskilda människor hårt. De tvingas ägna energi åt att bekämpa och bestrida fakturorna, vilket ibland kan upplevas som att slåss mot väderkvarnar.

Inte sällan mår de psykiskt dåligt av den ovisshet och de lögner och hot om inkasso, kronofogden och stämning,

som blufföretagen sprider omkring sig. Det tar tid och energi från oskyldiga företagare som inget hellre vill än att jobba med sina företag.

Under de senaste fem åren har antalet anmälda fall av bluffakturor ökat med mer än 400 procent!

Företagarnas juridiska rådgivning får uppskattningsvis ett samtal i timmen från småföretagare som fastnat i klorna på hänsynslösa telefonförsäljare och indrivare.

Men de som jobbar med de här frågorna bedömer att det finns ett enormt mörkertal eftersom många skäms för att de gått med på blufföretagens erbjudanden. Och betalar hellre än att framstå som lättlurad och anmäla händelsen.

Den största ökningen står Uppsala län för medan Gävleborg faktiskt är det län där bluffakturorna minskat mest. Men tillfälliga upp- och nedgångar kan bero på att enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal anmälda brott.

Däremot är den samlade bilden helt klar. Bluffandet ökar drastiskt. Blufföretagen har till och med skapat egna indrivningsbolag med egna jurister. Allt för att skapa en så effektiv indrivningsverksamhet som möjligt. Som kan sätta press på enskilda människor och småföretagare.

För den enskilde eller det företag som drabbas handlar det ofta om småsummor på någon eller några tusenlappar. Men genom principen många bäckar små blir blufföretagen en brottsaktör med ekonomiska muskler jämförbara med narkotikahandeln.

Alla måste bli mer på sin vakt. Köp aldrig av telefonförsäljare eller gatuförsäljare. Be att få ringa tillbaka om du är intresserad av ett erbjudande. Bestrid fakturor. Var tuff och avbryt samtal.

Men det räcker inte med att enskilda personer är vaksamma och tuffar till sig. Samhället måste reagera hårdare både vad gäller att förebygga och bekämpa den här typen av brottslighet och att sätta busarna bakom lås och bom.

Polisen måste bli effektivare. Det duger inte att polisens uppklarningsprocent för bluffakturor ligger på ynka tre procent.

Myndigheterna måste bli hårdare i sin tillsyn av oseriösa inkassobolag som är blufföretagens förlängda arm. Och lagstiftningen måste ses över. Exempelvis är det otillfredsställande att de som vägrar betala bluffakturor riskerar att hamna i kronofogdens belastningsregister trots att kraven är helt falska. Ett företag eller en enskild som kämpar mot bluffmakarna ska inte behöva riskera sin kreditvärdighet för sin kamp. I stället behöver de stöd.

Nu måste polis, myndigheter och politiker ta krafttag för att stoppa bluffmakarna!

Mer läsning

Annons