Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att kissa i byxorna för att hålla värmen

Bergviks Skogs och Pöyrö AB kallade häromdagen till möte i Svabensverk för att övertyga oss om det förträffliga i att upplåta vår natur till vindkraft.

Vi vill inte ha vindkraft trots att de talar varmt om bygdepeng och nya arbetstillfällen. De har dessutom mage att påskina att de drivs av intresse för miljön, och insinuerar därmed att vi skulle vara bromsklossar i deras strävan efter en hållbar energisituation.

Tror de att vi är bakom flötet? Tror de att vi inte följer debatten? Att vi, för att vi lever i en liten landsbygdskommun, totalt saknar omvärldskoll?

Fakta och aktuell forskning visar att vindkraften är olönsam ur alla aspekter.

Nej, nu blev det fel, vindkraften är extremt lönsam. Det vill säga för Bergviks Skog och deras konsulter. Därför var de här på besök.

Den senaste rapporten 20130222 från Svenska Kraftnäts redovisning av kraftbalansen visar följande:

Kärnkraften arbetar på 92 procent av sin kapacitet, vilket innebär 38 procent av den totala produktionen

Vattenkraften arbetar på 90 procent av sin kapacitet, vilket innebär 51 procent av produktionen

Vindkraften ger i dag 4 procent av sin kapacitet och bidrar med 0,5 procent av vår produktion.

Inte mycket att hurra för om ni frågar mig.

När det gäller arbetstillfällen så visar praktisk erfarenhet att resultaten är klena. Det är sällan som det ger varaktigt arbete åt folk från bygden. Ta Havsnäs som exempel. Där invigdes Sveriges största landbaserade vindkraftpark 2010. Det har inte gett ett enda heltidsjobb till bygden. Vindkraftscentrum i Strömsund, kommunen där parken ligger, finansieras med EU-pengar och kommunala bidrag. Ägaren Nordisk vindkraft bidrar inte med något enda jobb.

Att säga till oss att vindkraft skulle utveckla bygden är lika fel som att påstå att vindkraft i industriell form är bra för miljön. Vindkraft avvecklar landsbygden. Fastigheter förlorar sitt värde, aktivt skogsbruk, jakt och fritidsintressen försvåras och besöksnäringen minskar.

Vi vill bo kvar. Vi har plats för fler och arbetar aktivt för inflyttning.

Men vem vill bo i en industrianläggning? Det är inte därför man söker sig till landsbygden.

Grundfrågan för mig är; varför skulle vi offra våra naturvärden för en olönsam affärsidé som både skadar miljön och sänker vår livskvalitet?

För att vinstdrivande bolag ska tjäna än mer pengar?

Nej tack.

Vindkraftsindustrin är en sprickande bubbla. Kvar kommer snurrorna att stå som tragiska monument över kortsiktiga ekonomiska intressen.

Vissa politiker i Ovanåker har uttryckt att de är "försiktigt positiva" men har inte kommit till beslut. Vi tror att våra folkvalda kommer visa prov på integritet och inte låta sig styras av intressenter som försöker pressa ur det sista ur en dödsdömd mjölkko.

Kissa inte i byxorna för att hålla värmen!

Hällpetters Maria Bergström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel